Hopp til innholdet

Genetisk forskjell på treningsmengde

En ny norsk studie av Hammarström og kollegaer, brukte et interessant design for å vise at den muskelbyggende effekten har mer med genetikk å gjøre enn treningsmengde.

De fleste studier som blir gjort tar et utvalg mennesker og fordeler dem i grupper som så får trene med ulikt antall serier, og deretter tar man gjennomsnittet av hvor store økninger i muskelmasse som er oppnådd etter 8-12 uker. Problemet med dette er at det er stor variasjon i hver gruppe, der noen øker mye mens noen faktisk mister muskelmasse (!) – og vi vet ikke om disse uheldige forsøkspersonene hadde fått bedre resultat om de fikk være i den andre gruppen.

Forskerne i denne norske studien lot imidlertid hver person få trene med både lavt og høyere treningsvolum…samtidig!

Hvordan? Jo, det ene beinet trente med 1 sett beinpress, 1 sett lårcurl og 1 sett beinspark, 2 til 3 ganger per uke (de trente de fleste av øktene på egen hånd), mens det andre beinet trente 3 sett på hver øvelse. Forside lår fikk da altså 2 eller 6 sett per treningsøkt, og henholdsvis 4-6 sett per uke eller 12-18 sett per uke (avhengig av om de trente 2 eller 3 økter).

gjennomsnitt økte de mest av å trene med 12-18 sett per uke, men forskjellene var faktisk ikke så store som man skulle tro av å trene 3-dobbelt så mye.

På individuelt nivå var det også sånn at noen fikk bedre muskelvekst av å trene med få sett og dårligere av å trene med mange sett (noen økte faktisk ikke noe i det hele tatt i det beinet som trente med 3-dobbelt så mange sett), mens andre fikk mest muskler av å trene med mange sett.

Hver prikk i bildet under illustrerer dette. For eksempel den grå prikken helt nederst til venstre som hadde ca 1,8% økning i muskler i beinet som trente med mange sett, og tapte like mye muskler i beinet som trente med få sett. Den svarte prikken lengst til høyre viser en person som økte ca 11,5% i beinet som trente med få sett, og 8% i beinet som trente med flere sett.

Det som var mest åpenbart var imidlertid en ubehagelig sannhet: De som bygget mest muskelmasse gjorde det enten de trente med få eller mange sett, mens noen bygde lite muskler uavhengig av treningsmengde

Så enten man velger å ignorere det eller bare unngår å innse det, så er det nå bare sånn at hvor mye muskler du kan bygge avhenger mest av dine gener og hormonnivåer (gitt at du spiser bra og sover og hviler nok), og ikke av om du trener mye eller lite.

Det eneste såpass store variasjoner i treningsmengde vil utgjøre er noen få prosenter forskjell i hvor hurtig du kommer til ditt maksimale nivå.

Det er noe som heter å skynde seg sakte, og jeg vil påstå at mange har mer utbytte av å se på hvor hardt de trener og om de har en positiv opplevelse av treningsmetoden og -øvelsesutvalget sitt, enn hvor mye de trener – for er det noe vi kan si med sikkerhet så er det at det vil stort sett bare være bortkastet tid og energi å trene 10 sett med halvhjertet innsats og fremdeles er på gymmet når du på samme tidsbruk kunne trent 1-2 sett der du presser deg nær utmattelsespunktet på noen få utvalgte øvelser, og så drar hjem og spiser og restituerer deg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *