Hopp til innholdet

PSMF dietten – for hurtig vektnedgang

Proteinsparende Modifisert Faste (PSMF) er den beste ekstrem-dietten for hurtig vektnedgang på kort tid. Helt ulik de andre «sultekurene» vil du tilføre kroppen de viktigste næringsemnene for å bevare muskelmasse og energi, og uten endeløse timer på tredemølle!

 

(En liten påminnelse, som jeg ser meg nødt til å få med her etter å ha svart på vanvittig mange unødvendige spørsmål under artikkelen og på mail: LES NØYE RETNINGSLINJENE PÅ HVA DU SKAL SPISE OG HVA DU SKAL TRENE FØR DU SPØR! Dette er en enkel diett med enkle retningslinjer, selv om den er ekstrem. Hvis du vil trene mer eller spise andre ting enn det som står her – gjør for all del det, men da er det IKKE PSMF LENGER!)

Vi har en krise på gang! Badevekta gikk nettopp flere runder over det forventede, og den skremmende sannheten kikker tilbake på oss fra speilet. Vi skal inn i den nyinnkjøpte kjolen som kostet halve månedslønna – eller inn i bestefars konfirmasjonsdress som stolt har blitt påkledd til enhver festlig anledning siden århundreskiftet (det forrige). Vi har en uke på oss, så noe må gjøres raskt!

Vi skal ikke gå timesvis på tredemølla eller bare spise selleri og gulrøtter heller. Riktignok danner vi et enormt kaloriunderskudd, men kroppen får ikke den næringen den trenger og de andre vil synes du er rimelig kjedelig hvis du bare sitter apatisk på en stol og sover hele kvelden på festen, uansett hvor fin og slank du er blitt….

Løsningen er en såkalt Protein Sparende Modifisert Faste, eller PSMF, og du vil snart forstå hvorfor den har fått dette navnet.

Det verste du kan gjøre for vektnedgang er å sultefore deg. Jeg anser PSMF for å være den beste dietten for å gå ned i vekt på kort tid, der du faktisk får spise deg ganske mett til et måltid – men det er viktig at du følger retningslinjene for både total varighet og kontrollerte spisedager underveis i dietten. Kort sagt kan du gå lengre på dietten jo mer fett du har på kroppen, men for langvarige resultater må du heller vurdere en livsstilsendring og en tilnærming til kosthold som du kan bruke over lengre tid – ikke bare som en kortsiktig løsning.

Første prioritet er et tilstrekkelig høyt proteininntak

og det har flere årsaker:

 • Kroppen er like glad i å bryte ned protein i kroppen som fett, og proteinet du spiser lagres ikke i kroppen i den forstand, så den vil da bryt ned muskler for å dekke et kaloriunderskudd. Det vil vi unngå med å gi kroppen mer protein via kostholdet, sånn at det ikke er nødvendig å tære på verdifull muskelmasse. Noen tror at man automatisk vil få større muskler av å spise protein, men dette er helt feil – og på et ekstremt kaloriunderskudd som dette er det bortimot umulig.
 • Økt Forbrenning. Den såkalte termiske effekten av mat er høyest med protein sammenlignet med karbohydrater eller fett. Fordøyelse og behandling av protein i kroppen er en energikrevende prosess der omtrent 25% av kaloriene du inntar forbrennes – mot tilsvarende 3-5% for karbohydrater og fett. Det vil si at om du erstatter karbohydratene og fettet i kosten med like deler protein vil man kunne gå mer ned i vekt hvis man har et kaloriunderskudd.
 • Bedre metthetsfølelse. Karbohydrater kan gi ustabilt blodsukker og energisvingninger og ofte trigger det lysten på mer søtsaker og mat. Fett er riktignok mer mettende, men siden det inneholder over dobbelt så mye energi per gram som protein bør man holde dette under kontroll når man skal skape et høyest mulig kaloriunderskudd. Når man reduserer både karbohydrat- og fettinntaket som på denne dietten, opplever mange at alt som heter sultfølelse og søtsug forsvinner!

Dette er mat som inneholder protein:

 • Svinekjøtt og skinke
 • Biff (flatbiff, indrefilét, ytrefilét)
 • 12-15 skiver kjøttpålegg (skinke, hamburgerrygg, pastrami)
 • Karbonadedeig
 • Kyllingfilét
 • Tunfisk
 • Laks, ørret, makrell (husk at dette er fet fisk som inneholder 10-15g fett per porsjonsstørrelse)
 • Torsk, sei, uer, kveite
 • 1 boks mager kesam eller cottage cheese med Fun Light som smakstilsetning, eller Skyr (de inneholder både karbohydrater og fett og bør derfor begrenses til kun et måltid per dag). Du kan også spise en halv boks og tilsette 20g av MyoProtein proteinpulver (edit April 2020: eller Vegan Protein) noe som også gir en mye bedre smak!

Studier og praktiske eksperimenter har vist at vi bør innta 2-2,5g protein per kg kroppsvekt per dag på denne dietten (opptil 3g hvis du er veldig aktiv), avhengig av hvor mye fett du har å ta av. Er du veldig overvektig kan det være nok med 2g per kg kroppsvekt.

Det beste er å regne ut fra *fettfri* kroppsvekt, som vil si kroppsvekt minus fettvekt og så gange med 2,5-3,5g per kg kroppsvekt (jo mer muskler og jo høyere aktivitetsnivå, jo mer protein), men det krever en relativt nøyaktig beregning eller måling av fettprosent og det er det jo ikke alle som har mulighet til.

For å demonstrere med noen eksempler:

100kg godt trent mann på 1,90cm med bare litt for mye fett å ta av:

2,5g/kg x 100kg = 250 gram protein

100kg utrent mann med lavt aktivitetsnivå på 1,75cm som trenger å gå ned mye i vekt:

2g/kg x 100kg = 200 gram protein

Hvis vi hadde visst fettprosenten til disse to:

100kg, 15% fett = 85kg fettfri kroppsvekt

3g/kg x 85 = 255 gram protein

100kg, 35% fett = 65kg fettfri kroppsvekt

3g/kg x 65 = 195 gram protein

Som du ser kommer du i ca samme område uavhengig av formel.

En omtrentlig porsjonsstørrelse som gir ca 25-30g protein pr måltid er 120-150g kjøtt, kylling eller fisk, eller omtrent en vanlig kyllingfilét, et kjøtt/fiskstykke på størrelse med knyttneven din eller litt større enn bokstypen som brukes til hermetisk tunfisk. En boks mager kesam/cottage cheese på 250g gir 30g protein.

 • Er du 60-70kg skal du spise omtrent 4-5 slike porsjoner (120-150g protein) hver dag fordelt på 3-4 måltider, avhengig av hva som passer best. Det vil si at for eksempel middag vil bestå av to porsjonsstørrelser.
 • Er du 80-90kg skal du spise 5-6 slike porsjoner (150-200g protein) fordelt på 3-4 måltider – altså vil 2 av måltidene bestå av to porsjonsstørrelser kjøtt/fisk, og det beste er å spise mer til frokost (gir bedre metthetsfølelse resten av dagen) og i dagens siste måltid (siden det da er lenge til du skal spise igjen).
 • Er du 100-120kg eller mer skal du spise alle 3-4 måltider med TO porsjonsstørrelser i hvert måltid (180-240g+ protein).

Essensielle Fettsyrer og Grønnsaker

Protein er ikke det eneste du skal spise. Det er viktig å få i seg essensielle fettsyrer, spesielt EPA og DHA, som kun fås fra marine kilder (fisk, sel). Dette dekker du enkelt enten ved å spise et par porsjoner fet fisk som sild, makrell eller (helst villfanget) ørret/laks, eller ved å ta 2 x 500mg kapsler konsentrert omega 3 fra krill.

Du synes kanskje at dette høres ensformig ut og er lite mat, så for å fylle opp magesekken litt ekstra får du spise så mye du vil av forskjellige grønnsaker (ikke de stivelsesrike typene). Grønnsaker har veldig lite karbohydrater eller kalorier, men er proppfulle av viktige mikronæringsstoffer som fiber, vitaminer, mineraler og antioksidanter.

Oversikt over grønnsaker du kan spise (ikke en komplett liste, se www.matvareguiden.no og hold deg til de som har mindre enn 5g karbohydrat pr 100g vare):

 • Salat
 • Agurk
 • Broccoli
 • Blomkål
 • Tomat
 • Spinat
 • Selleri
 • Paprika
 • Løk

Du får kun spise små mengder gulrøtter, mais eller erter, fordi disse inneholder mer karbohydrater, og det samme gjelder frukt og bær. Dette betyr ikke at du ikke skal spise sånt på diett generelt, men på akkurat denne dietten der vi ønsker å oppnå så høyt kaloriunderskudd som mulig på så kort tid som mulig skal du ikke spise det.

For å gi en praktisk øvre grense, som både gir mer frihet i matvalg og gjør dietten litt mer smakfull:

 • Maks 30g karbohydrat pr dag
 • Maks 30g fett pr dag

Det kan være fristende å spise kun protein og redusere karbohydrater og fett så nært 0g som mulig for å dermed skape et større kaloriunderskudd, men i praksis ser det ikke ut til å utgjøre så stor forskjell at det er verdt det – dvs hvis 200kcal ekstra fra litt karbohydrater og fett gjør dietten mer overkommelig, vil det veie opp for de få grammene med fett du *muligens* sparer (jeg sier muligens, for vekttap handler ikke utelukkende om kalorier inn – kalorier ut, det er en anelse mer komplekst enn som så).

Husk at du kan krydre maten så mye du bare vil, faktisk er det helt nødvendig å salte maten ekstra på en slik diett for at du skal føle deg våken og opplagt.

Salt er en viktig elektrolytt og væsketapet som følge av mangelen på karbohydrater kan gjøre deg slapp og dehydrert og mange opplever hodepine. Det er en stor myte at man vil få bedre resultater på en diett av å redusere saltinntaket, så hold det så normalt som mulig og vurder å faktisk salte mer enn vanlig.

Eksempel på en dagsplan for kvinne på 60kg (mann på 80kg i parentes):

Frokost:

1 tomat, sjampinjong og broccoli

150-200g kyllingfilét krydret med karri, salt, pepper og litt sitronsaft (to kyllingfiléter for mann på 80g)

 

Lunsj:

Stor salat med agurk, løk og paprika

150g strimlet svinekjøtt

Salsa og tacokrydder

 

Middag:

Grønnsakswok med 200g biffstrimler eller kylling (opptil dobbelt porsjon for mann på 80kg)

Eller stor salat med 1/2 renplukket og skinnfri grillet kylling (dobbelt porsjon for mann på 80kg)

 

Kosttilskudd

 • Vi har allerede nevnt essensielle fettsyrer (omega 3) – Vital Arctic Oil. Et kosttilskudd du absolutt bør benytte, og som du finner hos MyRevolution. Er du veganer fins det algebaserte omega-3 tilskudd på markedet.
 • Multivitamintilskudd anser jeg som unødvendig siden du spiser så mye grønnsaker på denne dietten og fordi animalske proteinkilder også inneholder mange næringsstoffer. Spiser du vegetariansk eller vegansk bør du ta tilskudd av vitamin B12, og muligens også vitamin D, jern, kalsium, sink og jod (avhengig av hvor godt sammensatt kostholdet ditt er, og om du har eksisterende mangler).
 • Et proteinpulver av høy kvalitet vil gjøre det enklere å få i seg et måltid når man har dårlig tid, eller i forbindelse med trening – og det er i tillegg en kostnadseffektiv måte å sikre proteininntaket på. Vårt MyoProtein koster ca 50kr per 100g rent protein, mens tilsvarende proteinmengde kylling og biff koster 60-90kr (500g vare). For de som ikke tåler eller ikke ønsker melkeproteiner har vi Vegan Protein.
 • 15-20mg sink og 200-400mg magnesium før leggetid støtter søvn, og bidrar til å opprettholde immunforsvar, hormonnivåer og muskelfunksjon. Se Vital Sleep hos MyRevolution.
 • Grønn te er full av antioksidanter og inneholder mange stoffer som gir bedre fettforbrenning. Kombinert med capsaicin fra chilipepper gir det en dobbel effekt når det kommer til fettforbrenning. Grønn te er best å drikke, men vi har også et bra substitutt i nettbutikken hos MyRevolution.

Dette er på ingen måte en komplett liste, og heller ingen nødvendighet hvis kostholdet er næringsrikt – men siden dette blir et stort kaloriunderskudd kan det være vanskelig å dekke alt, så anse dette som vår anbefaling og oversikt over de kosttilskudd som er best egnet i forbindelse med PSMF dietten.

Trening

Trening bør ikke overdrives på PSMF, kaloriunderskuddet er allerede såpass stort at det er ikke nødvendig med store mengder kardio/forbrenningstrening. En kjapp gåtur eller sykkeltur på 30 minutter 3-4 ganger per uke er tilstrekkelig.

Intervalltrening er uaktuelt på en slik ekstremdiett, og selv om du er i toppform og vant til mye trening må du enten finne deg i å kutte helt ned på slik trening når du følger PSMF, eller så må du velge en annen diett som gir mer kalorier.

Vekttrening er imidlertid viktig, da det vil bevare muskelmasse, styrke og gi en økt forbrenning. Det er vanskelig å trene lange økter med tunge vekter, så her skal du kun kjøre et minimalt helkroppsprogram med noen få enkle øvelser. Du bør også kjenne at du trener på overskudd, så hvert sett skal avsluttes med minst 1-2 repetisjoner i reserve eller når du ser at det går merkbart tregere å løfte vekta. Det vil faktisk være mulig å øke i styrke på et slikt program, spesielt for de av dere som har trent til utmattelse flere ganger i uka de siste månedene. Kroppen trenger å restituere seg med jevne mellomrom og på PSMF er restitusjon av høyeste prioritet.

Jeg foreslår følgende program:

Dag 1:

Knebøy – 2 sett 5-8 repetisjoner

Lårcurl eller Glute-Ham Raise – 1 sett 10 repetisjoner

Decline benkpress eller dips for bryst – 2 sett 5-8 repetisjoner (se denne artikkelen)

Foroverbøyd roing eller sittende roing – 2 sett 5-8 repetisjoner

Sidehev – 1 sett 10-15 repetisjoner

Nedtrekk med smalt underhåndsgrep – 1 sett 10-15 repetisjoner

Planke og sideplanke for kjernemuskler

 

Dag 2:

Rumenske/strake eller vanlige Markløft – 1-2 sett 5-8 repetisjoner

Beinpress på ett bein eller bulgarsk utfall – 1 sett 10-15 repetisjoner

Decline benkpress eller dips for bryst – 2 sett 5-8 repetisjoner

Nedtrekk/chins med skulderbredt overhåndsgrep – 2 sett 5-8 repetisjoner

Sidehev – 1 sett 10-15 repetisjoner

Sittende eller omvendt roing – 1 sett 10-15 repetisjoner

Valgfri mageøvelse

Hvor lenge du kan gå på PSMF

Etter å ha fulgt PSMF dietten i en uke vil du sannsynligvis ha gått ned alt fra 3kg opptil 10kg i enkelte tilfeller. Husk at vektnedgangen de første dagene er en følge av væsketap på grunn av lavere karbohydratinntak, så dette tallet kan variere mye. Det er heller ingen grunn til å fortvile om du bare har gått ned 1-2kg, når væskenivåene stabiliserer seg vil du se at buksa har blitt løsere i livet og at fettprosenten har gått ned, og dette er jo det aller viktigste! Badevekt er dessverre en dårlig indikator på framgang som mange henger seg alt for mye opp i.

Den beste måten å avbryte dietten på er å gå tilbake til et normalt kosthold…MED MINDRE dette kostholdet var det som gjorde at du la på deg i utgangspunktet. For hvis du vil vedlikeholde vekta du nå har kommet ned på må du spise det samme som en person på denne vekta ville gjort. Går du tilbake til å spise det samme som når du veide 100kg vil du snart veie 100kg igjen.

(Du som har lest artikkelen tidligere vil oppdage at jeg helt har fjernet konseptet med «oppkarbing» da jeg etter hvert innså at det ikke ga noen spesiell økning i forbrenning og heller ikke var spesielt heldig fysiologisk eller mentalt).

Det er mulig å kjøre flere PSMF dietter etter hverandre til du har nådd din målsetning, så for å låne noen praktiske retningslinjer fra Lyle McDonald og hans Rapid Fat Loss bok kan det se sånn ut

De som trener mye og er lavt i fettprosent fra før av:

 • maks 10 dager sammenhengende på diett

De som har en moderat treningsmengde, og litt ekstra fett å ta av (dvs størstedelen av befolkningen):

 • 2-6 uker sammenhengde på diett
 • Et såkalt «gratis-måltid» hver uke, som betyr at du bare spiser det du har lyst på til middag på fredag eller lørdag, det kan være alt fra pizza til mors kjøttkaker i brunsaus.

De som er svært overvektige

…og som i tillegg kanskje ikke har så høyt aktivitetsnivå kan faktisk gå lengre perioder på diett uten å oppleve negative tilpasninger av en diett:

 • 1-3mnd sammenhengende
 • 2 «gratis»måltider hver uke, men her snakker vi ikke om Spis-så-mye-du-vil buffet på Peppe’s, heller et balansert måltid med hva du nå enn er fysen på. Resten av dagen følges dietten.

En snillere variant

Det er faktisk også mulig å legge inn enkelte dager i uka med PSMF og så spise normalt de andre dagene (hørt om 5:2 dietten?), for eksempel hvis du trener 4 dager i uka kan du spise normalt da og så følge PSMF på dagene uten trening. Det er noe forskning som viser at dette fungerer bedre enn sammenhengende dager med diett, men det er også noe forskning som ikke viser noe spesiell fordel – så her er det vel egentlig bare å prøve seg fram og se hva du foretrekker selv.

 

Diverse spørsmål

Kan jeg spise matvare X som ikke står på listen? 

Poenget med denne dietten er å skape et så stort kaloriunderskudd som mulig, men hvis akkurat denne matvaren gjør det enklere for deg å gjennomføre – og du da ikke overstiger 30g karb og 30g fett på dagstotalen (ref artikkelen) så er det helt opp til deg hva du vil spise.

Det var uansett ikke mulig å få med absolutt alle matvarer tilgjengelig som oppfyller kriteriene i artikkelen om PSMF, men tenk over at det faktisk kan være fordeler med å gjøre dietten mer ensformig og ikke så smakfull som mulig. Ensformighet, selv om det jo da fjerner litt av matgleden – vil faktisk kunne redusere sultfølelsen.

Veldig smakfull mat fyrer nemlig av en solid shot av nevrotransmitteren dopamin – du vet, den som også fyres av når du drikker alkohol, røyker, bruker visse narkotiske midler – men også når du gjør noe nytt og spennende. Dette er en del av forklaringen på hvorfor vi kan spise oss mett på middag, men allikevel ha plass til dessert etterpå – vi går fra en smak til en annen. Dette fenomenet er en grunn til at fitnessfolk kan spise kylling, ris og brokkoli til hvert måltid, hver dag på konkurransediett – de vet at det motvirker det overdrevne fokuset på mat som oppstår når man går på diett.

Kan jeg følge periodisk faste samtidig?

Det å begrense spisevinduet kan være fordelaktig for å holde kontroll på matlysten for mange, men jeg foretrekker i så fall versjonen der du spiser første måltid innen 2 timer etter du står opp og unngår å spise større måltider sent på kvelden. Se videoen om Biorytmisk Kosthold på Facebook-siden til MyRevolution for mer informasjon.

Jeg har nesten ikke gått noe ned i vekt etter ei hel uke – og – jeg gikk opp alt jeg gikk ned etter bare noen dager med vanlig mat igjen…hva gjør jeg feil?

Det er viktig å forstå at din kroppsvekt, utover muskler, knokler og bein, hud/hår/negler, indre organer osv ikke bare er fettmasse, men både en stor andel væske (faktisk er menneskekroppen 50-60% vann) samt all den matmassen som er i mage og tarm for å fordøyes.

Fordi et stort kaloriunderskudd kan oppleves som en påkjenning på kroppen, er det mange kropper som får en stressreaksjon – og stresshormoner har en tendens til å holde ekstra vann i kroppen.

I tillegg vil spesielt fiber binde vann i tarmene, og hvis du på PSMF spiser mer grønnsaker enn du vanligvis gjør, har du forklaringen der. Faktisk har jeg sett folk som har droppet så mye som 5kg på bare noen få dager uten grønnsaker eller annen fiberrik mat.

Det vil også være sånn at når du går tilbake på det vanlige kostholdet og spiser mer karbohydrater, vil dette binde glykogen og væske – som alene kan gi en vektøkning på 3-5kg for enkelte.

Hormonelle endringer hos kvinner gjennom en menstruasjonssyklus kan også gi store svingninger i væskeretensjon og vekt, og en PSMF kan også påvirke disse hormonelle svingningene og dermed også væskeretensjon og vekt.

Så mitt beste tips er faktisk bare å stole på at kaloriunderskuddet gjør jobben, og at selve fettreduksjonen ikke vil vise seg før væskenivåene i kroppen har fått stabilisert seg litt. Vann og fett er to forskjellige ting.

Det fins selvfølgelig også de som blingser på kaloriinnhold i maten de har spist, så dobbeltsjekk gjerne dette med en anerkjent matvaretabell (for eksempel MyFitnessPal er notorisk for å ha en database med unøyaktige tall).

Kan du sette opp en diettplan til meg?

Jeg skjønner at templatet i artikkelen kan virke mangelfullt hvis du veier mye mer eller mindre enn eksemplet jeg har gitt, men jeg har nok dessverre ikke mulighet til å tilby utstrakt support på en diett som jeg anser for å både være enkel (spis magre proteinkilder og grønnsaker) og såpass ekstrem og kortsiktig.

Jeg er mer opptatt av å hjelpe mennesker med å gjøre varige og langsiktige endringer i kropp og sinn.

Da oppfordrer jeg heller til at du heller bruker en egnet app som f.eks. MyFitnessPal eller Lifesum til å planlegge en slik diett, og unngår å overkomplisere det som jo strengt tatt bare skal være en kortsiktig plan før du går tilbake til et – forhåpentligvis – balansert og variert kosthold for å vedlikeholde vekta.

Men spørsmål, kommentarer eller tilbakemeldinger utover dette er du hjertelig velkommen til å sende meg!

Lykke til!

 

101 kommentarer til “PSMF dietten – for hurtig vektnedgang”

 1. Hei, jeg holder på med psmf (er på dag 4) og har noen spørsmål. Har lest alt av forum og artikkel på fitnessbloggen om psmf i tillegg til din artikkel. Angående proteinbehov, jeg veier 63 (er 160cm høy) og har som mål å gå ned 10 kg. På fitnessbloggen står det anbefalt 2,3 – 2,8 g protein / pr kg kroppsvekt for de som har moderat aktivitetsnivå, og du nevner 2,5 g protein pr kg kroppsvekt. Kom over et forum innlegg som sier at man skal ta utgangspunkt i den ønsket vekt – altså at jeg skal ligge på 2,3 – 2,8 g protein X 53kg og ikke gange dette med 63. I tillegg nevnte denne forum posten at man skal ligge under 20 g fett og under 20 g karbo. Stemmer dette ?

  1. Proteininntak skal alltid baseres på nåværende vekt, ikke ønsket vekt. Dette gjelder all vitenskapelig litteratur. Når det er sagt kan jeg forstå hensikten med det: du vil ende på lavere kalorier og et proteininntak som ikke er så overdrevent. Senere års forskning viser at det ikke er nødvendig å gå så mye høyere enn ca 2g/kg kroppsvekt for å motvirke muskelnedbryting, og det du spiser over dette vil omdannes til glukose – det blir altså en slags alternativ kilde til karbohydrat.

   Det er imidlertid en fordel på flere måter:
   – protein er veldig mettende, så høyere proteininntak gjør dietten enklere
   – omdanningen til glukose krever mye energi, så du vil forbrenne litt mer kalorier i denne prosessen
   – siden karbohydratinntaket er så lavt (primært grønnsaker) vil du få en liten kompensasjon ved at protein bidrar litt til glukoseunderskuddet

   Det stemmer at fett- og karbohydratinntaket bør minimeres, men jeg er ikke riktig så strikt på det – for i praksis er det vanskelig å havne under disse tallene med mindre du spiser det aller magreste kjøttet og de mest kalorifattige grønnsakene. Om du f.eks. havner på 30g fett og 40g karb vil det ikke utgjøre så mye for totalresultatet, og andre studier viser f.eks. at 40-50g karb kan motvirke risikoen for muskelnedbryting. Med det høye proteininntaket og den korte varigheten (relativt sett) av denne dietten skal ikke muskelnedbryting være noe problem i den forstand, men ca 100kcal mer karbohydrat – når det attpåtil er masse fiberrik plantekost vi snakker om – vil kun være positivt!

    1. På generelt grunnlag er det helt riktig, men på en ekstremdiett for hurtig vektnedgang må man redusere kaloriene så mye som mulig uten at det går på bekostning av muskelmasse, og da er det naturlig å redusere det mest kaloririke av dem (fett har 9kcal/g, karbohydrater og protein har 4kcal/g).

 2. Hei. Tenkte og prøve denne, er 84kg og mann. Trener veldig mye styrke og har gått fra 110kg til 81.7 og stabilisert det på 84-85 kg. Er 178 høy.
  Har fortsatt en God del underhudsfett og fett på magen og skinn. Har veldig bra kosthold, å vektreduskjon kom av kcalunderskudd..
  Prøvde å finne ut hvor mye jeg skal spise mtp d forslaget du kom med her? Men d var for mann over 100kg..?

  Har løst å gå litt raskere ned i fett% no når sommeren er her, om jeg ikke har ødelakt forbrenninga mi med underskudds «diet» så ble jeg anbefalt dette…?

  1. «Er du 80-90kg skal du spise 6 slike porsjoner fordelt på 4 måltider – altså vil 2 av måltidene bestå av to porsjonsstørrelser kjøtt/fisk, det beste er å spise mest i dagens siste måltider.»

   Jeg vil jo ikke si at du på din høyde høres ut som du har så mye fett på kroppen at du trenger å gå ned mye, men for en periode på f.eks. 2 uker er det bare å kjøre på. Pass da på at du reduserer på treningsmengden i følge retningslinjene.

   Lykke til!

 3. Marita Brandett-Nigardsøy

  Har gått på psmf dietten i 2 1/2 uke nå. Plages med hard og treg mage fra 3.dagen etter spisedag. Går da også opp 1,5-2 kg igjen, etter å ha først gått opp etter spisedag, så ned 2-3 kg, så ny vektøkning på 1,5 -2 kg som samsvarer med at jeg ikke får regulert magen. Hva kan jeg gjøre annerledes? Noen har nevnt fiberhusk, men jeg skal vel ikke legge på meg, selv om jeg blir treg i magen? Kan dette skyldes hvis jeg får i meg for lite proteiner ila en dag? Vil jeg da stagnere, eller gå opp igjen? Flere som har opplevd dette?

 4. Marita Brandett-Nigardsøy

  Ser her at jeg skal beregne proteinmengde til 2,5 x nåværende vekt, ikke ønsket vekt. For meg utgjorde det en forskjell på hele 70 g proteiner, altså 2 hele porsjoner til. Ser jeg da har spist alt for lite proteiner. Kan dette forklare stagnering i vektreduksjonen og at jeg blir hard/treg i magen?

  1. Det er nok heller for lite grønnsaker som er årsaken, ikke for lite protein. Hvis du har en del å ta av, kan 2,5 x kroppsvekt også være noe høyt proteininntak, så du kan sette det til 2 x kroppsvekt.

   Vektoppgang på grunn av at du ikke får gått på do er jo åpenbart ikke fettmasse, og badevekta forteller deg lite om hva denne ekstra vekta består av. Med mindre du overdriver spisedagen (du skal ikke ha spisedager hvis du har mye å ta av, da er det kun et frimåltid), så går du jo stadig nedover i vekt. Du må se på snittvekt på slutten av hver uke (legg sammen vekt hver dag og del på antall dager du har veid deg) og ikke på dagsvekt, da ser du om det går riktig vei.

 5. Heisann! Jeg har begynt på med PSMF idag da jeg bare ønsker å gå ned noen kg, ca 4-5 og gjøre det mest mulig effektivt. Bruker myfitnesspal appen for å logge inntak slik jeg har en viss kontroll over makro/kalorier. Jeg er relativt godt trent og har endel muskelmasse – så kommer ikke til å overdrive treningen da jeg ønsker å bevare mest mulig av den.

  – Jeg lurer på om det er å foretrekke å heller gjøre en-to ekstra styrke fullkroppsøkter (i tillegg til de to du skriver opp) VS å gjøre 30 min cardio 3-4 ganger i uka + styrkeøktene du skriver?
  – Jeg finner ingen artikkel der det står noe om en «grense» på fett/karb/hvor lavt på kalorier man egentlig burde ligge. Er det bare om å gjøre å ligge lavest mulig?
  – Slik har jeg feks spist idag:

  M1: 250g mager cc + 150g fryst jordbær
  M2: 200g kyllingfilet + 500g brokkoliblanding
  M3: Mikrokake (40g whey-80, 60g eggehvite, 10g kokosmel, 5g bakekako, 10g fibersirup)
  M4: Kyllingfilet i crockpot med hønsebuljong (+ mest sannsynlig noe grønnsaker)

  Dette blir ca 1113 kcal – 40g karb – 21g fett – 180g protein uten å ha regnet med grønnsaker i M4. Hva tenker du om det? Er dette for høyt?

  Takker 🙂

  1. Hei, i all hovedsak handler PSMF om å ligge lavest mulig på fett og karbohydrater, og så spise tilstrekkelig protein til å motvirke muskeltap. Siden det er svært vanskelig å øke styrke/muskelmasse på en såpass restriktiv diett, bør du ikke trene mer enn det anbefalte. Poenget med denne dietten er å skape kaloriunderskuddet via maten, så hvis du er veldig fysisk aktiv kan denne dietten være for ekstrem og du vil få bedre resultater av å spise mer. Det handler altså ikke bare om å skape et størst mulig kaloriunderskudd, hvis det innebærer så høyt stress på kroppen at du får en negativ reaksjon på det.

   Maten din ser helt ok ut, men jeg er ikke noen stor fan av å bruke «juksebaking» for å dekke kaloriene, det er bedre å innarbeide gode matvaner først som sist. Matvanene er jo ofte det som forårsaket at man hadde behov for å gå ned i vekt i det hele tatt, så hvis du bare bruker en PSMF for å kunne gå ned i vekt for en kort periode – og så bare går du tilbake til akkurat samme mat igjen, så blir du bare enda en av disse yo-yo slankerne som aldri kommer noen vei. Noe å tenke på 🙂

 6. Takk for svar! Trener normalt 5 ganger i uka gjennomsnittlig, så hadde måttet ofret det selvsagt under PSMF.

  Ja, helt sant det du sier! 🙂 Nå har jeg egentlig et ganske så bra kosthold (såkalt «sunn mat») ellers, men har i en periode nå spist for mye rett og slett, og dermed gått opp i vekt, som var grunnen til PSMF.. Nå er jeg ikke overvektig, jeg er 172cm og 60-61 kg akkurat nå. Kanskje jeg burde revurdere å gjøre det så veldig lenge, mulig det vil føre til negativ effekt som du sier.. Men å legge inn noen lavdager/PSMF dager i uka kan kanskje ha sine fordeler mtp underskuddet det fører til ila uka i en fase hvor fettreduksjon er ønskelig!

  Tusentakk for svar!! 🙂

  1. Du er på ingen måte overvektig da, og jeg vil faktisk anta at du hadde blitt mer fornøyd med utseende hvis du hadde fokusert på å bygge muskler – men da bedømmer jeg det kun ut fra vekt i forhold til høyden din. Prøv heller lavkaloridager på treningsfri dager. Der kan du sette protein til 1,8g/kg kroppsvekt og kalorier til ca 10 x protein. Så i ditt tilfelle 110g protein og 1100kcal. Det vil si at du har 660kcal disponibelt til å fordele mellom karb og fett, og avhengig av hva du føler deg best på kan du justere på forholdet mellom dem ut fra det – men for eksempel kan du sette karb til 50g og fett på 50g (det er 4kcal/g i karb og 9kcal/g i fett) så vil du være der. 2-3 slike lavkaloridager pr uke der du spiser som normalt de resterende dagene vil kunne fungere bra.

 7. Med fare for å høres fryktelig kresen ut, eg ser det, finnes det noe annet alternativ for lunsj? Liker bere ikkje kesam/cc/skyr, er noe med konsistensen eg ikkje takler, mens f.eks. rømme, cf og yoghurt går fint, og proteinpulver har eg ikkje.
  Kan eg eta f.eks. lunsj x 2, 1/2 middag porsjon eller noe sånt?

 8. Hei! Er en dame som veier over 100 kg. Skal man fremdeles doble porsjonene da eller gjelder dette bare menn?

  1. Du kan spise doble porsjoner protein, det vil ha en mettende effekt og gjøre det enklere å følge dietten lenge nok til at du lykkes. Når du begynner å komme ned i lavere vekt kan du kjøre en ny runde, da med lavere proteininntak. Lykke til!

   1. Tusen hjertelig takk for svar. Litt dumt spørsmål, men vil man gå like fort ned på doble porsjoner kjøtt som på de mindre porsjonene?

    1. Du må være forsiktig med å tenke at målet skal være å gå hurtigst mulig ned, for du vil jo både motvirke at du mister muskler og at du legger på deg like raskt igjen når du begynner å spise som normalt. Ved å spise mer protein vil du både bevare muskler og få en bedre metthetsfølelse, noe som gjør selve dietten mer overkommelig – sånn at du kan følge den over lengre tid.

     I studier der de sammenligner store kaloriunderskudd (deltagerne spiste 400kcal per dag) med litt mindre kaloriunderskudd – men fremdeles store kaloriunderskudd (de spiste dobbelt så mye, dvs 800kcal per dag) så var vektnedgangen faktisk helt identisk. Det er altså en viss grense for hvor hurtig det er forsvarlig – og mulig – å gå ned i vekt, og å kutte mer kalorier enn dette vil ikke gi bedre framgang. Tvert i mot kan det føre til at man blir så utmattet og sulten at man ikke klarer å styre seg når man begynner å spise som normalt igjen, og dermed legger på seg like mye som man tok av seg.

     For varig vektnedgang bør du innarbeide gode vaner, sånn at du klarer å vedlikeholde den nye vekta når du avslutter dietten. Det er lurt å begynne å tenke på hva disse vanene bør være allerede nå. Hvis du sjekker ut hjemmesiden til min samboer: http://www.ingeborghundsal.no – vil du få gratis tips til slike vaner.

     Lykke til 🙂

  1. Egg har 5g fett pr stk, så på denne dietten kan ikke det brukes i stor grad, men 1-2 egg pr dag er innafor. 2 egg gir kun 12-14g protein avhengig av størrelse, og er altså ikke nok alene. Kombinerer du med magert kjøtt/kylling blir det nok protein.

  2. Hilde Katrine Bruvold

   Hei
   Hvordan regner man ut hvor mye protein man trenger i løpet av en dag?
   Jeg vet ikke hvor mye protein det er i en kyllingfilet, biff osv

 9. Hei, jeg veier 78 kg og følger 70-80kg. På fem måltider a 30gr protein blir det 150gr. Jeg skal utifra vekt ha nesten 200gr. Protein. Hva bor jeg følge i forhold til dietten? Kan man bytte ut feks cottage cheese med propud ? Under 5 i karb og mye protein i ett beger. Takk for svar!????

 10. Hei, tenker å kjøre denne dietten i 6 uker, fram til ferie. Er ikke akkurat overvektig, men har en del ekstra fett jeg vil ha vekk. Du skriver at «Det er mulig å kjøre flere PSMF dietter etter hverandre til du har nådd din målsetning» mener du da at man skal ta en «pause» på ett par uker der man spiser mer normalt (men fortsatt underskudd), eller at man skal ha en reefeed dag, for så å fortsette på dietten fram til man er fornøyd? Ser jo at det er anbefalt å ikke gå på dietten lenger enn 2-3 uker dersom man ikke er veldig overvektig, er det da slik at man trenger en pause, før man kjører 2-3 uker igjen?

  1. Du bør helst ha 1-2 uker på vedlikeholdsnivå før du kjører en ny runde med PSMF, men du kan kjøre den sammenhengende i forhold til hvor mye fett du har å ta av. Se retningslinjene på slutten av artikkelen.

   Hvis du ikke er veldig overvektig kan du kjøre 2-6 uker PSMF, så 1-2 uker vedlikehold.

 11. Hei jeg er kvinne som veier 66 kilo som vil gå ned noen ekstra kilo som har sneket seg på det siste året. Det jeg lurer på er om jeg kan gå 1 uke på diett for så å ta 1-2 uker vedlikehold og kjøre det opplegget over tid? Eller anbefaler du mer enn 1 uke med diett sammenhengende før jeg tar vedlikehold?

  1. Det er fullt mulig å gjøre det på denne måten, eller til og med ha 1-2 dager i uka med PSMF – dvs 1 dag PSMF fulgt av 2-3 dager med vanlig mat, så 1 dag PSMF igjen osv. Poenget er at hvis man har mye vekt å ta av kan man gå lengre tid på en slik diett, men hvis man er så og si normalvektig og i tillegg har en del muskelmasse bør man ikke gå lenge på et høyt underskudd – da vil kroppen oppleve det som en større påkjenning og risikoen for muskeltap øker. Du kan tenke på det som en bensintank og en reservetank, hvis du har full tank kan du kjøre lenge før du må begynne å bruke av reservetanken – har du lite igjen på tanken må du være forsiktig ellers går du tom på både hovedtanken og reservetanken og vil til slutt stoppe helt opp…:)

 12. Hva kan man drikke under denne dietten? Kaffe… , te, sukkerfri brus? Kan man bytte ut flere måltider med proteinshake om det er travle dager?

  1. Alt som er kalorifritt eller har veldig lite kalorier, da dette jo er formålet med dietten (hovedsakelig protein og grønnsaker).

   Fra artikkelen: «Et proteinpulver av høy kvalitet vil gjøre det enklere å få i seg et måltid når man har dårlig tid, eller i forbindelse med trening – og det er i tillegg en kostnadseffektiv måte å sikre proteininntaket på.»

   Ulempen er at proteinpulver ikke metter like lenge som det mat gjør, naturlig nok.

 13. Hei.Jeg er ei dame på 85 kg og 177 cm høy. Ønsker å prøve PSMS,dette har jeg aldri hørt om før..Har en drøm om å gå ned ca 10 kg og holde meg der.
  Ønsker tips om hvilke matvarer og hvor mye jeg må spise pr.dag.
  Kan jeg ha en dag i uka hvor jeg spiser vanlig?
  Når det gjelder aktivitet utenom arbeid,spaserer jeg fort ca 40-50 min 5 ganger i uka.Er dette Ok?
  Takker for svar 🙂
  Hilsen Marit.

 14. Hei.
  Vurderer denne dietten som en kickstart etter en sommer som startet med kos i moderasjon, men endte i fråtsing…….. Jeg kjenner meg utålmodig for å komme igang og ikke minst merke effekt.

  Er 173 cm og veier 74-75. Har trent tung styrke regelmessig det siste halvannet året, og lengter å se litt definisjoner av muskler og vet da at jeg må ned i fettprosent. Er fryktelig gla i mat (og alt usunt seff)

  Starter opp i ny jobb i morgen, og tenker jeg da muligens skal starte dietten. MEN jeg lest litt om den på forskjellige forum, og kjenner jeg blir litt skeptisk da jeg må prestere i jobben (jobber med mennesker)..
  Har du selv personlig erfaring fra denne dietten. Hvordan henger kroppen fysisk og psykisk med lissom 🙂

  Med vennlig hilsen N.

  1. De fleste tåler denne dietten helt fint. Det er uansett ikke noe du skal gå på i mange måneder, det er en kortvarig ekstrem diett for hurtige resultater. Jeg ville også sett på ditt vanlige kosthold, for hvis du går tilbake til det kostholdet som fikk deg dit du er nå, så vil en PSMF-diett kun bli en kortvarig løsning og du fyker tilbake dit du var etter kort tid. Hvis du ønsker å f.eks. veie 65kg, må du spise som en person som veier 65kg hvis du vil holde deg på 65kg – hvis det gir mening 🙂

 15. Hei Børge,
  Mann 28 med vekt på 86 kg ca. Var godt trent før, men blitt slapp ila det siste året. Så tenker å komme i gang igjen. Da ønsker jeg å «kickstarte» treningen med å kutte en del fett, og deretter gå over til å bygge opp kroppen igjen med muskler kontra fett og ligge rundt 78kg. Er ca 178 høy. Har lest artikkelen, men ble litt forvirret etter å ha lest kommentarfeltet. Hvor mange gram proteiner anbefaler du ila en dag(er vel 6 måltider jeg skal ha) og hvor mye carb på «spisedag» på forhånd takk.

  Alexander

  1. Følg anbefalingene i artikkelen og ikke i kommentarfeltet. Det er oppgitt anbefalinger for en mann på 80kg og det er en matplan for kvinne på 70kg (du vil da kunne ta utgangspunkt i denne og legge til 20% mer mat.

 16. Hei!

  Har fulgt deg og dine råd i noen år nå, med god fremgang. Har gått ned fra 136 kg til nå 108 kg. Jeg er en mann på 39 år (fettprosent nå 28%, muskelmasse 20 kg, FFM 33,8 kg). Har gått ned fra 136 kg på 3 år, men vil ha raskere vektnedgang nå og har tid til mye trening og rekreasjon også.

  Har fulgt ditt gamle TN grunnprogram/maksimal forbrenning. Lurer nå på hva som er best av PSMF eller fortsette på dette? Målet er 90 kg før neste sommer…

  Trener nå styrke 3x/uke + 2x/uke intervall + 1-2 spinning
  Ligger på 1750 kcal per dag vs 2330 BMR (dvs underskudd ca 550 kcal/dag)

  Tusen takk for svar og råd!

  Hilsen Vegard

  1. Underskuddet ditt er nok en del høyere enn bare 550kcal, for BMR er det du forbrenner om du hadde vært sengeliggende en hel dag. Jeg syns kanskje 1750kcal høres litt for lavt ut, og du burde variere kaloriene sånn at du har mer på styrkedager og mindre på kondisjonsdager.

   PSMF er ikke forenlig med såpass mye trening, så du må velge litt her: PSMF med de anbefalte retningslinjene i artikkelen på treningsmengde, eller ditt nåværende program og et mer moderat kaloriunderskudd.

 17. Hei! Jeg tenker denne dietten passer godt inn i mitt kosthold, da jeg har ibs og spiser mye skyr/cottage cheese (ikke noe brød og korn), samt salat med rene proteiner. Men iblant synes jeg det er godt med en proteinbar – da på under 200 kcal, og det blir i stedet for et cottage cheese-/Skyr-måltid. Er det ok, eller helt no-go? Takk for svar!

     1. Tusen takk for svar! Næringsinnholdet er nesten tilsvarende Skyr, bare hakket mer av både fett og karbohydrater (under 1 gram), og så mer protein.

 18. Hei,
  Jeg er en ung kvinne på 22 år og er overvektig (93 kg og 170cm høy).
  Jeg lider av en bindevevssykdom som er veldig utfordrende i hverdagen min. Ønske mitt er å gå ned i vekt, i håp om at hverdagen skal bli lettere i forhold til smerter (som jeg opplever mye av) og aktivitet.
  Jeg har en fysisk jobb som jeg bruker all min energi på, og derfor lurer jeg på om det er mulig å utføre denne dietten uten å måtte trene styrke.

  1. Hei, det er mulig men man bør gjøre noe for å motvirke muskeltapet som et ekstremt kaloriunderskudd vil medføre. Dette trenger ikke være «styrke» i den forstand. Er du helt utrent vil du kunne motvirke muskeltap uansett hva du belaster musklene med, så hvis du kan gjøre noe som er så lett at du klarer 30-50 repetisjoner – så kan det faktisk være tilstrekkelig. Her må du også prøve deg fram da DOMS, den stølheten som mange kaller «treningsverk», oppstår i bindevevet som følge av uvante belastninger.

   1. Takk for svar, ja er helt utrent. Men hvor ofte skal man utføre disse repetisjonene? Hver dag? Skal det inneholde lette vekter, eller hva foreslår du?

    1. Det blir ganske likt anbefalingene i artikkelen – 2-3 ganger i uka er rikelig. Lett belastning med egen kroppsvekt og strikker, 1-2 serier på 20-30 repetisjoner eller mer, og hold deg også innenfor smerteterskel. Det er vanskelig å gi deg noe mer konkret å forholde deg til uten å vite mer om deg – men øvelsene i artikkelen kan improviseres på egen hånd.

 19. Hei! Mannen min og jeg har startet på PSMF-dietten, etter råd fra fastlegen. Første uke gjennomført, og det har gått veldig bra. Er motivert til å følge kuren minst fire uker, gjerne lengre, da vi begge har noen kilo å ta av. Men jeg er veldig redd for at dette bare skal føye seg inn i rekken av » hurtig ned og rett opp igjen» kurer, som har vært vår historie i noen år. Er derfor interessert i å lese så mye som mulig om hva vi gjør når kuren er over. Hvor kan jeg finne informasjon om vedlikeholdsdietten? Hva slags kosthold bør vi fortsette med?
  Mvh Marit

  1. Et vedlikeholdskosthold er per definisjon den matmengden som gjør at vekta hverken går opp eller ned. Hvor mye mat som kreves for å vedlikeholde vekta kommer an på både vekt og aktivitetsnivå, så det kan variere mye mellom deg og mannen din (gitt at dere sannsynligvis ikke veier det samme) og det kan variere mellom to personer som veier like mye hvis den ene er stillesittende og den andre er aktiv.

   Det er derfor vanskelig å gi deg et helt konkret svar, men du kan jo reflektere over hvorfor du/dere alltid går opp i vekt igjen. Hvis du går tilbake til å spise det du har spist før, så vil du også ende opp med å veie det samme som du har veid før. Du må altså innstille deg på å spise den typen mat som en sunn, frisk person på din ønskede vekt ville spist. Det ville neppe være ferdigmat og godteri, sant?

   Dere må altså endre spisevanene hvis dere skal forvente å holde ei sunn vekt og en god helse.

   Enkelt sagt kan du ta utgangspunkt i mange av matvalgene på PSMF-dietten, dvs dere bør alltid ha en proteinkilde som base og så ha grønnsaker som tilbehør. Hvis dere en periode fortsetter å spise så proteinrikt som denne dietten er basert på, vil det også mette såpass mye at dere ikke vil ha behov for så mye mer mat.

   Det vil også gå greit å spise litt mindre proteinrikt, uten at det nødvendigvis vil medføre vektoppgang – mat som metter mye er faktisk også potet og rotgrønnsaker, frukt og bær (som karbohydratkilder), havregryn og forøvrig kornprodukter i begrenset grad (helst surdeigsbrød som er lettere fordøyelig) – og til slutt fett som følger naturlig med maten som mer fettrikt kjøtt, fisk, egg og avocado. Nøtter og ost er unntakene som mange opplever at de lett kan spise for mye av, selv om inntak av nøtter (og kanskje mandler spesielt) er forbundet med vektnedgang – det handler nok mest om at man lar det utgjøre snacks TIL et måltid og ikke lar det bli måltidet i seg selv.

   Min generelle kostholdsfilosofi er: Spis det som dine tidligere generasjoner ville spist for 50-100 år siden, fra området der du bor – som er tilberedt på tradisjonsrike måter og ikke gjort overdrevent smaksrikt (kombinasjoner av salt, fett og søtt). Da kan dere spise dere mette til hvert måltid, hver dag – og allikevel både gå ned i vekt og holde ei naturlig, sunn vekt.

   Det handler også i stor grad om å begynne å tenke mer på mat som drivstoff, man må ikke gjøre hvert eneste måltid til et smakfullt festmåltid. De som er naturlig tynne har denne tankegangen rundt mat, der man en gang i blant kan «kose» seg med et godt måltid – men det skal da foregå uten hverken dårlig samvittighet eller massiv overspising som om det er det siste måltidet man noen gang skal spise.

   Håper det var oppklarende.

 20. Hei!
  Jeg er en jente på 163 cm og veier 68 kg. Trener en god del styrke, og har mye muskelmasse. Har gått en del opp i kilo det siste året (mye ligger nok i økt muskelmasse), men vil litt ned i fettprosent og samtidig holde muskelmassen. Vil det å kutte karbohydrater hjelpe på fettprosenten? Eller er det å redusere kaloriinntaket mer effektivt? 🙂

  1. Hva du skal redusere på kommer helt an på både hvordan nåværende diett ser ut, og hva du responderer best på. Mange har for eksempel en lavere toleranse for karbohydrater og blodsukkersvingninger, og føler seg umiddelbart bedre når de spiser mindre karbohydrater.

   Hvis det å kutte karbohydrater også reduserer kaloriene vil det naturlig nok være bidragsytende til vektnedgang, ja. På kort sikt er også reduksjon av karbohydrater det som gir hurtigst vektreduksjon da man mister en del væske og glykogen de første dagene.

 21. Hei ! Jeg tenker å prøve denne dietten noen få uker for å gå ned noen kg i fettprosent , men usikker på hvor mye jeg skal trekke fra på matmengdene når jeg ikke veier 70 kg ( veier 51 kg og ønsker å gå ned 3 kg )
  Har vært undervektig men har klart å øke i vekt med styrketrening og fikk som følge av det en voldsom appetitt så har gått opp 5 kg på 3 mnd !! OK med musklene som er kommet på men kunne tenke meg å bli kvitt fettet / vannet som gjør at musklene ikke er definerte. Noen gode råd ?

  1. Jeg syns det høres ut som om denne dietten er litt for ekstrem for deg, med mindre du er 1,40cm høy – da har du en lav fett% allerede og det hadde vært bedre for deg om du fant tilbake til bedre spisevaner og tok deg bedre tid. Vi har jo god forskning (norsk til og med) som viser at ved 20% kaloriunderskudd så klarte forsøkspersonene å bygge muskler og brenne fett – på 30% underskudd tapte de muskelmasse OG de mistet MINDRE fettmasse…

   Men et oppsett for deg kunne vært 3 måltider på 40g magre proteinkilder hver – dvs ville vurdert 40-40-50g og totalt 130g protein da det er en fordel med mer protein i siste måltid, og en fordel med mer protein når du har mindre fett på kroppen. 4 uker maks.

 22. Hei!

  Kom over denne dietten, og vurderer å prøve. Trener jevnt, 1-2 økter tung styrke per uke, 10000 skritt per dag, og går en del i fjellet. Har og en aktiv jobb som sykepleier.
  Er 168 cm høy og veier 94 kg. Sliter veldig med å gå ned i vekt, og skulle helst vært innenfor mitt «normal-område» på rundt 70-75 kg, og lurer på om dette kan være en fin kickstart for dette.
  Fra februar 2019 vil jeg være i gang med et fulltidskurs i alpint friluftsliv for 4 mnd, og tror den kommende tilværelsen hadde vært så mye enklere dersom jeg var noen kilo lettere.

  Har du noen formeninger rundt dette?

  Mvh. frustrert 90 + (jente 28 år)

 23. Hei! Angående forslaget ditt til kvinne 70kg og/eller mann 100kg, blir 50% økning det samme for kvinne 100kg? Og hva mener du med 1 broccoli? En hel en, eller bare 1 liten bukett? Jeg er 1,67 og veier 104kg etter fødsel (la på meg 33kg), hvordan blir ditt forslag for overvektige da ift meg? Må jeg regne det ut selv eller gjelder den 100kg mann for meg også?

  1. Du kan bruke den for mann på 100kg, eller et sted midt i mellom kvinne 70kg og mann 100kg.

   1 broccoli er en hel, ikke bare 1 bukett. Dette er uansett mat som har lite kalorier i forhold til volum, så ikke nødvendig å overtenke akkurat dette aspektet av dietten 🙂

   1. Takk for svar. Er det forresten normalt å gå opp i kg etter den første uken? Føler jeg gjør noe feil her ????

    1. Det er vanskelig å spise et kalorioverskudd selv om du bommer totalt på mengden, dvs magre proteinkilder og grønnsaker er så mettende at du vil havne i et kaloriunderskudd selv om du ikke hadde veid eller målt noe. Så det som kan være forklaringen er at du har ekstra vannretensjon pga stress eller elektrolyttubalanser, eller at du spiser mer grønnsaker enn normalt og dermed binder opp mer volum i tarmen din fra alt fiberet. Når jeg spiste Zero Carb kostholdet (skrevet om på den engelske bloggen min) i fjor, der grønnsaker og fiber elimineres, gikk jeg ned flere kilo i vekt første uken.

 24. Hei.

  Takk for spennende artikkel. Har lest mye om kosthold og kroppens evne til å ta opp næringsstoffer. Det er mange motstridende artikler ute å går, også fra «profesjonelle» steder, og ikke bare blogger og kommentarer. Et av disse mener at kroppen ikke evner å ta til seg mer enn 40gram proteiner per måltid/time. Alt overskytende vil i følge enkelte skilles ut gjennom urinen. Med min vekt skal jeg ha 270 gram proteiner per døgn ( 111×2,5). Noe som betyr at jeg må spise nesten 7 ganger per dag og da med maks 40 gram proteiner per måltid. Kan dette stemme?

  1. Det er til dags dato ingen som har funnet noe bevis for at det er en maksimal grense for hvor mye protein kroppen kan ta opp – så med mindre vi snakker om vegetabilske proteinkilder som kan ha mangler på ulike aminosyrer og derfor bør kombineres eller spises mer av – så vil 99% av alt proteinet du spiser fra de vanligste animalske kildene (kjøtt, fisk, fugl, melk, egg) tas opp uavhengig av hvor mye du spiser. Dvs om du spiser hele dagens proteininntak i et måltid vil kroppen fremdeles ta opp alt. Det er imidlertid ulike studier som viser at å kun spise et måltid ikke er så bra for blodsukker- og insulinkontroll, og at kroppen også har bedre av å fordele proteininntaket på minst 2, helst 3 måltider – mens det ikke ser ut til å være noen fordeler å spise fler enn 4 måltider.

   Så du kan glemme den 40g pr måltid «grensen» (som forøvrig var 30g for noen år tilbake):
   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5828430/

 25. Jeg ser at dietten kan følges over tid for veldig overvektige, med en liten justering. Lenger oppe i artikkelen står det at det er bra å ha 1-2 ukers pause mellom «øktene».
  Hvordan vil det arte seg å følge
  PSMF den ene uka og et mer moderat og mer familievennlig men sunt kostholdet den andre uka feks over 1/2 år? Noen formening om det?

 26. Mann 105kg og 189cm. Men endel fett på buken.

  Trener styrke 3 ganger i uken, så utenom disse dagene kunne jeg jo kjørt PSMF å sett om det gjorde noe på sikt. Har sittejobb, men reiser meg opp hver 30min hvertfall å tripper litt.

  Må jeg regne så mye som 2,5g protein X vekta på disse dagene da? Eller holder det med 1,8-2g på proteiner?

 27. Nilie-sofie Svendsen

  Hei!

  Er 171 høy, veier 75kg og er dame. Jeg har en god del fett jeg vil bli kvitt, så har lyst til å prøve denne dietten.

  Men mitt spørsmål er, kan man spise egg? Og er det feil å steke mat generelt med olje?

  1. På denne dietten skal du minimere fettinntaket den korte tiden du går på dietten, så i utgangspunket er hverken egg eller olje noe du skal ha for mye av – men et egg eller to har ikke så mye å si i den store sammenhengen, og f.eks. 1 teskje olje for steking (mye blir jo igjen i panna etter steking også).

  1. Du får google og se (PSMF recipes), men jeg tenker at man like gjerne kan gjøre det litt kjedelig – det er fordeler ift apetitt ved å ikke gjøre det så alt for smakfullt og spennende hele tiden.

 28. Hei! Jeg leste «The rapid fat loss handbook» nå, etter å ha vært på PSMF i 1.5uke. Det virker på meg som at McDonald foreslår 2.2g protein/kg LBM for meg (cat3), mens du foreslår 2.5/kg kroppsvekt. Kan du si noe om forskjellen her? 🙂

  1. Det mest nøyaktige er å beregne etter fettfri kroppsmasse (LBM), ja. Det er fordeler ved høyere proteininntak også, men ikke nødvendig. Denne artikkelen er skrevet for mange år siden og både Lyle og jeg har justert litt ned på proteinanbefalingene siden den gang.

 29. Hei.

  Jeg og mannen min skal starte med dette nå på mandag. Jeg veier 95 og han 107 kg.
  Hvor mye protein skal vi da bruke?

 30. Hei,
  Jeg er en kvinne på 57 år, er 161 høy, og veier 63.
  Jeg pleier å trene 3-4 ganger i uken hjemme ( 45-60 min spinning, en time styrketrening)i koronatiden ( før trente jeg på SATS hverdag. Jeg har en crulstang, noen manualer, situpsbenk og en spinningsykkel hjemme.
  Jeg har en god del fett jeg vil bli kvitt, så har lyst til å prøve denne dietten. Hvor lenge kan jeg følge denne dietten?

  Hvor mye protein, fet og karbohydrater må jeg ha daglig, og hvor mye før og etter trening?

  Takk på forhånd!

 31. Hva menes det med « 3-4 måltider med TO porsjonsstørrelser i hvert måltid (180-240g+ protein)» Skal man spise to ganger 180g eller 2 ganger 240g? Det er proteiner i gram?

  1. «En omtrentlig porsjonsstørrelse som gir ca 25-30g protein pr måltid er 120-150g kjøtt, kylling eller fisk, eller omtrent en vanlig kyllingfilét, et kjøtt/fiskstykke på størrelse med knyttneven din eller litt større enn bokstypen som brukes til hermetisk tunfisk. En boks mager kesam/cottage cheese på 250g gir 30g protein.»

   To porsjonsstørrelser er altså 2 ganger den mengden som står oppgitt her, dvs 50-60g protein per måltid. 3 måltider gir da 150 (3 x 50g) til 180g (3 x 60g) protein pr dag, 4 måltider gir henholdsvis 200g til 240g protein pr dag.

    1. Det er en ekstremdiett med lite kalorier, så protein er viktig både for å bevare muskelmasse og holde på metthetsfølelsen – men det vil ikke ødelegge noe om du ikke klarer å spise så mye protein…så lenge det ikke da samtidig innebærer at du spiser for mye karbohydrater og fett for å kompensere for det. En lavere proteinmengde (f.eks. 160-170g) er fremdeles tilstrekkelig til å bevare muskelmasse hvis det er mye fett å ta av – ekstra lagret energi innebærer at man også har mer å dekke underskuddet med.

 32. Hei. Har fulgt deg en stund og syntes det er veldig interessant 🙂 Jeg har spist lavkarbo i tre år, siste året har jeg fått i meg alt for lite mat så kroppen har spist opp muskelmassen, noe som har resultert i skyhøy fettmasse 🙁 Er 34år, 174 høy og veid 62kg lenge, men den økte til 66 omtrent over natt ett par uker etter trening og har holdt seg der. I følge vekta jeg har her er fettprosenten 30. Merkes også på kroppen at den er slapp og dissete. Har økt i matmengden og begynt å trene styrke og kondis annenhver dag for 6 uker siden. Merker ingenting på mål/vekt enda. Hjelp meg gjerne, er rådløs. Virker ikke som kroppen responderer på noe…. spiser sunn mat laget fra bunnen. Ikke potet, ris pasta osv. Loggfører mat, så vet hva jeg får i meg. Lå lenge på 5-800 kcal, har økt til ca 1500 nå. Takk for svar 🙂

  1. Hei, det er sjelden lurt å ligge så lenge på diett, da vil kroppen kompensere ved å skru ned forbrenningen og nedprioritere livsviktige funksjoner. Tap av muskelmasse er dessverre også en konsekvens, ja.

   Hvis du ganske nylig har begynt å trene regelmessig og spise mer, så er det jo nå snakk om at kroppen din endelig begynner å fungere igjen, så du vil gjenvinne tapt muskelmasse. Selvfølgelig vil ikke vekta di endre seg så mye da – og på din høyde er du jo overhodet ikke overvektig – det er bare kroppssammensetningen din som ikke er optimal enda. Så jeg foreslår egentlig bare at du fortsetter med å spise 1500kcal – og gjerne mer på dager du merker du er ekstra sulten (det er sjelden lurt å skulle tolerere sult spesielt lenge, da vil kroppen igjen begynne å konservere energi).

   1. Tusen takk for svar! 🥰
    Ja jeg vet, det gikk vel litt til hodet på meg. Jo mindre jeg spiste, eller jo mer og lenger jeg fastet jo bedre følte jeg meg.
    Helt til jeg ikke hadde mer muskelmasse, kroppen ble dvask. Det la seg fett rundt hals og hake, noe jeg aldri før har hatt 😱 Tenker det er pga muskelmassen. Er jo ellers umulig å legge på seg med så stort underskudd.
    Da fortsetter jeg som jeg gjør nå også håper jeg det gir resultater. Hvor lenge ca tror du før jeg burde se noe? Måler med målebånd. Har vekt som viser muskler, fett osv, men vet ikke hvor pålitelig den er.
    Merker jeg er noe utålmodig, føler jeg har holdt på så lenge men det har bare blitt verre…
    trente ganske hardt i noen mnd frem til jul, da kun med 5-800 kcal til dagen, så kroppen er nok i veldig ubalanse. Fikk såklart ingen resultat av treningen da.

    Igjen tusen takk 🙏🏼

    1. Hvor lenge det tar er vanskelig å gi noen fasit på, det kommer an på hva du måler og hva du ser etter. Midjemål kan gå ganske raskt. Bioelektriske impedansvekter er ikke de mest pålitelige, men kan også vise endring ganske hurtig (dog påvirkes de mye av væske- og elektrolyttbalanse, matinntak osv).

     5-800kcal brukes kun for mennesker som lider av sykelig overvekt og er langt under kroppens basalbehov for å opprettholde livsviktige funksjoner, så det håper jeg du aldri gjør igjen.

 33. Hei!
  Jeg er 82 kg, 170 høy. Ønsker å gå ned ca. 10 kg. Skal jeg ha i meg 160g protein vær dag da, blir det rett ? Å kan jeg spise salat med kjøtt til alle måltider ? er kjedelig, men jeg trenger det enkelt 🙂

 34. Hei Børge,
  2 ting jeg ikke kan se er besvart , og er kanskje heller ikke viktig.

  1. Antall måltider pr dag ? Er det lagt opp til ikke mat etter middag, type lett periodisk faste, eller er antall måltider så lenge du når proteinmålet for dagen underordnet ?

  2. Treningsfrekvens ? Trening hver dag ? Så Programdag 1, på dag 1, 3, 5, 7 osv . Eller som med kardio 3-4 dg/uke ?

  Akkurat igang , (type dag 2) så greit å sjekke at en ikke bommer helt med et par fundamentale prinsipper.

  1. 1. Alt dette er besvart i artikkelen. Antall måltider pr dag, les avsnittet like før overskriften ESSENSIELLE FETTSYRER OG GRØNNSAKER som starter med: «Er du 60-70kg skal du spise omtrent 4-5 slike porsjoner »

   2. Det er to treningsøkter pr uke på denne dietten, da kaloriunderskuddet er såpass stort at du i beste fall kan forvente å vedlikeholde muskelmasse.

 35. Hei, jeg skal operere og har i den forbindelse blitt informert om at jeg ikke får løfte vekter på 3mnd. Kun gå turer…
  Vil jeg fortsatt ha utbytte av denne dietten eller bør jeg da droppe det siden jeg ikke får trent?

 36. Ida Alvilde Appelgren Nilsen

  Hei, jeg liker dessverre hverken tomat eller sopp pga konsistensen, hva kan det erstattes med til frokost? 🙂

 37. Ingeborg Støren Soot

  Hei! Meget interessant artikkel! Spesielt gode forklaringer. Blant annet dette med dopamin og at mat mer bør anses som drivstoff! Men, likevel et antagelig dumt spørsmål: kan jeg overhode drikke noen form for alkohol? Er 71 år, 170 og veier 84kg og bor flere måneder i Spania-;

  1. Ja, et normalt alkoholinntak (1 enhet pr dag for kvinner) skal i utgangspunktet ikke ha noe å si, men det er jo både en del kalorier der kroppen prioriterer å forbrenne alkohol før den forbrenner fett så lenge alkoholen er i systemet, samt at det for mange kan trigge lysten på å spise mer mat. Det kan jo f.eks inngå i det såkalte «gratis» måltidet du kan ha to ganger i uka.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *