Posted on

Design av treningsprogrammer: intensitet – hvor tungt skal du trene?

Treningsintensitet er korrekt definert i treningslitteraturen som prosent (%) av din absolutte 1 repetisjon maks (1RM) – der 1RM er den vekta du klarer å løfte en gang (men ikke to) uten hjelp. Det er altså et relativt mål på hvor tungt du løfter i forhold til din nåværende evne, og ikke et mål på hvor ”hardt” det føles når du løfter. Sistnevnte er både subjektivt og påvirket av mange faktorer, og derfor brukes RPE-skalaen (Rating of Perceived Effort) i treningslitteraturen.

Continue reading Design av treningsprogrammer: intensitet – hvor tungt skal du trene?

Posted on

Periodisk Faste – kan det virkelig gi bedre resultater?

Når folk sier ”periodisk faste” (Intermittent Fasting – IF – på engelsk) så mener de egentlig ”skippe frokost og spise sen lunsj”. Det høres bare litt mer spennende ut å kalle det periodisk faste. Et vanlig periodisk faste oppsett er å spise sitt siste måltid nær leggetid ved midnatt, hoppe over frokosten, og deretter innta lunsj kl 12 på jobben dagen etter som første måltid.

Continue reading Periodisk Faste – kan det virkelig gi bedre resultater?

Posted on

De mest ignorerte faktorene når resultatene uteblir – del 2: Biorytme og livsstil

Optimalisering av biorytme

Les først om Stress i Del 1 hvis du ikke allerede har gjort det.

De som har fulgt meg en stund har fått med seg at dette er et tema jeg interesserer meg mye for. Nesten alt liv på jorden har utviklet seg til å være i harmoni med den daglige rytmen av lys- og mørke sykluser. De fleste organismer, inkludert mennesker, har sine metabolske, fysiologiske og atferdsmessige prosesser synkronisert til en 24-timers klokke. Og via disse eksterne signaler som forteller oss når det er dag og natt, orkestrerer vår biologi en symfoni av hormonelle, nevrotransmitter-baserte, og atferdsmessige responser. Dette er biorytmen, eller det vi ofte kaller døgnrytmen.

Continue reading De mest ignorerte faktorene når resultatene uteblir – del 2: Biorytme og livsstil

Posted on

Er det virkelig nødvendig med oppvarming før trening?

Jeg husker vi lærte allerede på gymtimene på barneskolen at oppvarming var viktig. Gymlæreren var jo Gud for oss den gangen, så selv om vi opp gjennom barneårene aldri hadde småjogget rundt lekestativene før vi hoppet og klatret rundt som apekatter på speed, var det selvfølgelig sånn at hvis gymlæreren sa det så var det sant.

Continue reading Er det virkelig nødvendig med oppvarming før trening?

Posted on

De mest ignorerte faktorene når resultatene uteblir – del 1: Stress

I dag har det blitt mer og mer trendy å snakke om ’balanse’, helårskropp, livsstil og i det hele tatt en nesten krampaktig forherligelse av det å skulle være så YOLO at du det ene øyeblikket durer gjennom en Crossfit-WOD så blodet spruter mens du i det andre spyr brownies og kebab etter å ha vært på bælfylla hele helga.

Continue reading De mest ignorerte faktorene når resultatene uteblir – del 1: Stress

Posted on

Etterlevelse – følg planen uten å falle av igjen

Hva som får mennesker til å kunne følge – eller leve med noe – er et komplekst tema, enten det gjelder deg selv eller andre du forsøker å hjelpe til en bedre livsstil. For å ikke gjøre det alt for omstendelig skal jeg forsøke å koke det ned til det mest essensielle, og det jeg selv har hatt best erfaringer med. Sosialvitenskap er et litt ullent område, i motsetning til de mer konkrete og spesifikke områdene kjemi, fysikk og biologi.

Continue reading Etterlevelse – følg planen uten å falle av igjen

Posted on

Skal du spise frokost eller ikke?

Det er noen år siden jeg utviklet Biorytme Dietten, som jeg nå har omdøpt til Biorytmisk Kosthold for å gjøre det mer spiselig for folk flest (pun intended). Et enda viktigere argument for navneskiftet er at det står sentralt i min filosofi å separere assosiasjonen mellom kosthold og «nå er jeg på diett så nå skal jeg kun spise grønnsaker og kylling, der sjokolade og ostekake betyr evig fortapelse i helvetes flammer». Litt satt på spissen, men jeg tror du skjønner hva jeg mener. Dessuten liker jeg sjokolade og ostekake.

Continue reading Skal du spise frokost eller ikke?

Posted on

Hva motivasjon egentlig handler om

  1. Du er ikke på diett. Du er på en reise mot bedre helse.
  2. Du endrer matvaner, er i aktivitet og trener fordi du elsker kroppen din, ikke fordi du hater den.
  3. Du ER ikke din nåværende vekt, din nåværende evne, din nåværende form. Du må koble din identitet – den du er som person – fra din nåværende situasjon. Fordi du allerede er fantastisk!
  4. Men – du trenger heller ikke å være misfornøyd med din nåværende situasjon. Så aksepter deg selv, men ikke aksepter din nåværende situasjon.
  5. Innse at historien du forteller deg selv inni ditt eget hode er nettopp det – En historie. Det er en fortelling. Ta eierskap som forfatter av din egen historie.
  6. Endringer er ukomfortable – men innstillingen til hvordan du endrer deg trenger ikke være det.
  7. Din vei mot bedre helse, lavere fettprosent eller høyere styrkenivå vil ikke være en rett linje. Det kommer ikke til å være lett, og veien kommer til å være brolagt med alle slags hindringer. Det kalles Å Leve, og vi må bare akseptere det.
  8. Resultatene vil være fundamentert i selvdisiplin. Selvdisiplin krever selvbevissthet – som begge brenner i flammen av selvaksept. Så husk at du allerede er bra nok, og at du allerede er fantastisk!
  9. Dette er ikke en av-på bryter, det er en åpenbaring. Det vil kreve at du gradvis fjerner deg fra den historien du har fortalt deg selv gjennom hele livet – en oppfatning som aldri var forankret i en virkelighet som forteller noe om ditt egentlige potensial.
  10. Finn din «Hvorfor» – og med det mener jeg: Grav dypere. Det er helt greit å ønske å se bedre ut naken, hvem gjør vel ikke det? Men hvis din dypere motivasjon ikke er forankret i din egenverdi og gleden som opprinner fra det, i mestringsfølelsen av å bli en bedre versjon av deg selv, eller for å være et bedre medmenneske for de du er glade i, er du dømt til å mislykkes.

Its about the journey

Credit: Mike Howard

Posted on

Matvalg – kjøtt, fugl og fisk

I del 2 av serien om Matvalg skal vi se på de vanligste proteinkildene i kostholdet vårt. Animalske matemner tilberedt på tradisjonelt vis – rå, speket, gravet, tørket eller med svak varmebehandling – er svært næringsrike og lettfordøyelige, og har heller ikke de helseskadelige substanser som dannes under sterk varmepåvirkning.

Continue reading Matvalg – kjøtt, fugl og fisk