Hopp til innholdet

Diettkirkegården: Blodtypedietten

Blodtypedietten er en diett som er basert på ABO-blodtypene og deres påståtte interaksjoner med blant annet lektiner i mat.

Blodtypedietten

Opphavet er Peter D’Adamo, som har fått boken sin anmeldt på Quackwatch.

Det er ikke et godt tegn. Dietten mangler vitenskapelig hold og er bygget på anekdoter, observasjoner og en god dose synsing. Likevel har den nytt popularitet blant folk som ikke klarer å lukte møkk om de drukner i det eller lever av å selge skiten.

En gjennomgang av data på blodtypedietter som nylig er utgitt i The American Journal of Clinical Nutrition[1] er nedslående – av 1415 referanser var kun EN innenfor seleksjonskriteriene, men den var ikke relevant for problemstillingen.

No studies that showed the health effects of ABO blood type diets were identified.

Hvordan kan en da påstå en diett gir disse effektene om man ikke har god evidens for det?

Slik: 1) Dra påstand ut av der det sjeldnere er sol enn i Bergen. 2) Skriv en bok, gjerne publiser den selv. 3) Kom på TV, Dr Oz eller Oprah. 4) Profit.

Conclusions: No evidence currently exists to validate the purported health benefits of blood type diets. To validate these claims, studies are required that compare the health outcomes between participants adhering to a particular blood type diet (experimental group) and participants continuing a standard diet (control group) within a particular blood type population.

Inntil kontrollerte intervensjonsstudier blir gjort på blodtypedietten, styr unna.. Og ikke hold pusten mens du venter på de blir gjort heller.

Da ender du opp som blodtypedietten – død og begravet på grunn av hjernedød.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *