Hopp til innholdet

Zen Eating

Innholdet i denne artikkelen kommer fra en del samtaler med vår kjære coach Børge Fagerli og også en del erfaringer for vår egen del og med kunder. Det er nemlig noe mer å si om dette emnet selv om allverdens ukeblader, blogger og TV-programmer har tatt opp emnet før. Yes, really!

Det som stadig er tilfellet, er nemlig at folk sliter med å gjøre det de vet er riktig. Når folk har problemer med å komme inn i rett vekt, er det gjerne ikke fordi de ikke vet at det er lurt å spise sunt, trene rett og så videre. Det er heller at de vet hva de burde, men gjør noe annet. Så hva kan være løsningen?

Følelsesproblemer

En god del problemer har å gjøre med følelser som drifter spising. Stress, dårlig selvfølelse, traumatiske minner og mye annet rart kan føre til at man hiver nedpå mat som selvmedisinering. Selv om du vet du burde spist en salat, så blir det heller et par plater melkesjokolade og en pose smågodt. Når vi jobber med matrelaterte problemstillinger, ligger derfor utfordringen i høy grad rundt å fjerne følelsene som gjør at du “må ha det, bare må ha det”. Når kontrollmekanismen er borte, er det langt lettere å begynne å spise slik du vet er rett for deg.

Verdisystem

Er det å være i god form viktig for deg? Vel, hvor viktig er det egentlig? Er det viktigere enn å tjene penger? Er det viktigere enn å kose seg med godteri? Er det viktigere enn sosialt samvær? Det vi tenker på her, er verdisystemet ditt. Om god form ikke er høyt oppe i verdihierarkiet ditt, så vil du heller ikke prioritere det. Derfor er det viktig å ha rett mental representasjon av “god form” og så sørge for at dette havner høyt nok oppe på listen over dine verdier til at det faktisk skjer. Ellers vil det være slik at du kunne trent og spist skikkelig, men hvorfor skal du gidde? Det er jo ikke viktig for deg…

Trossystem

Dette har ikke så mye med din religion å gjøre, men heller med hva du tror er fakta her i livet. For å komme dit du ønsker, må du faktisk tro at det er mulig. Veldig mange som ikke kommer dit de ønsker i livet, driver konstant med tankevirksomhet i retning av “dette klarer jeg aldri”, “det der må du være [sett inn betingelse her] for å klare”, “det er for de andre, ikke for meg” og så videre. Og det er klart at det blir også en selvoppfyllende profeti. Vil man oppnå noe som helst, god form og rett vekt inkludert, så trengs det en tro som stemmer overens med målet. Som Henry Ford sa: “If you think you can do a thing or think you can’t do a thing, you’re right.”

Fremtid/fortid

En av verdens mer kjente spirituelle ledere for tiden heter Eckhart Tolle. Han har skrevet bøker, holdt seminarer og laget en del nyttig materiale rundt det å leve i nået. Jim Carrey er faktisk en av hans fans. Tanken er at fortiden og fremtiden er irrelevante for øyeblikket. At det handler om å klare å bli oppmerksom på det som skjer akkurat nå og nyte det som faktisk er istedenfor å leve i fortid eller fremtid. Ikke at denne artikkelen handler om å dytte deg inn på Tolles måte å gjøre ting på, men akkurat dette med håndtering av fortid og fremtid har mye å si for mat. Du klarer nemlig ikke å bli fristet til noe som helst uten å la hodet ditt enten lete i fortiden din eller projisere mulige fremtider. La oss ta et eksempel: tenk deg hvordan det er å plukke opp en sjokolade. Du plukker av papiret og ser den fremfor deg. Før du tar en bit, lar du den ligge foran munnen slik at du kan lukte godt på den og kjenne den herlige duften. Så tar du den første biten og kjenner tennene dine gli gjennom sjokoladen før biten treffer tungen og en eksplosjon av deilig smak brer seg ut i munnen. Naaammm…

For at du skal klare å få noe ut av beskrivelsen over, må du forestille deg hvordan det i fremtiden er å spise en sjokolade, og du må også inn i fortiden for å hente frem en referanseopplevelse. Hadde du aldri spist sjokolade i ditt liv, ville du heller ikke visst hvordan det er. Og hadde du ikke gått inn i fremtiden for å forestille deg opplevelsen, ville det heller ikke vært en mulighet for deg å bli fristet og gå til anskaffelse av en sjokolade. Så lenge du holder deg i nåtid og er fokusert og oppmerksom på det som eksisterer akkurat nå, vil du heller ikke klare å danne fristelse. Å være i nået krever litt trening, men det er en nyttig mekanisme.

Vilje vs Zen – mot strømmen eller med den

Om grunnlaget for å gå ned i vekt er vilje, så vil du slite etter hvert. Du vil nok klare å “ta deg sammen” og gi jernet for å komme ned i en viss vekt. Kanskje klarer du også motstå fristelser ved å bli forbannet og si til deg selv “NEI, det skal jeg ikke ha!”. Men så, litt etter litt, begynner du å sprekke. Det kakestykket begynner å se stadig mer fristende ut. Den posen med chips virker stadig bedre. Og herlighet – det har da ingenting å si om du bare spiser ett stykke? Neida, bare ta, det går så greit…

Kort sagt, det er en vei som både er smertefull og kortvarig. Om du har ryddet opp i det som står over i denne artikkelen og er i nået, så vil du ha en mer meditativ og rolig holdning til søtsaker. Du kan ta en bit. Men du kan også ikke ta en bit. Begge deler er greit og opp til deg. Og skulle du først velge å ta deg en godsak, så nyter du hver molekyl av den! Derav: “Zen eating”, om du vil. Jeg synes i alle fall det var en catchy måte å si det på…

Det praktiske

Når det mentale er på plass, er det selvfølgelig mye man kan si om det praktiske. Om jeg skal si noe helt grunnleggende, så er følgende punkter lure å huske:

  • Ha et skikkelig treningsopplegg. Trening gir deg masse gode hormoner i kroppen og minsker sultfølelse.
  • Spis enten det som kommer fra naturen, eller det som spiser det som kommer fra naturen. Kort sagt: alt av frukt og grønnsaker, samt dyrene som spiser dem. Produkter med masse rare stoffer i seg er ut.
  • Spis mat med mye volum og lite kalorier. Du blir latterlig mett, men det er ikke så mye energi at du blir rundt.
  • Spis når du er sulten, og spis ordentlig mat. Å sulte seg roter til forbrenning, gjør deg sur (lavt blodsukker) og du vil fort bli lei.
  • Legg opp livet slik at du har tid til mat og trening. Selv om det mentalt blir en prioritet å være i form, må du også lage plass i livet ditt til det som skal til.

Det er bare litt kjapt om det praktiske siden artikkelen i hovedsak dreier seg om det mentale. Vil du ha mer info om mat og trening på det praktiske nivå, er det vår varmeste anbefaling å lese alle artiklene her på MyRevolution!

Jakob Løvstad

Link til det opprinnelige blogginnlegget: http://muene.no/mublogg/?p=64

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *