Hopp til innholdet

Myo-reps del 3 – Progresjon

Det hjelper ikke hvor optimal treningssplitt, øvelsesutvalg, teknikk eller treningsmengde du har, hvis du ikke med jevne mellomrom øker vektene du løfter! Alt du foretar deg må altså sees på bakgrunn av at du om ett år fra nå bør løfte tyngre vekter med samme eller flere reps enn det du gjør i dag.

Vi har vært gjennom den teoretiske bakgrunnen og praktisk gjennomføring i del 1, vi har gjennomgått treningsmengde og hvordan den kan reguleres via Utmattelsespunkt i del 2, og vi skal nå se på progresjonsmodellen jeg anbefaler for Myo-reps metoden.

Jeg starter de aller fleste som ikke har trent Myo-reps før, selv avanserte løftere, på belastninger som er kun 60% av 1RM, dette tilsvarer 20-25% lettere vekt enn din 10RM, og du vil klare ca 20-25 reps før du når utmattelse. Fortrinnsvis trenes hver muskelgruppe 3, opptil 4 ganger i uka på de letteste vektene (studiene har brukt treningsfrekvenser på opptil 6 dager i uka, 2 ganger om dagen!), som deretter reduseres til 2, opptil 3 ganger i uka når man løfter tyngre vekter fra uke 5 og utover.

De mest aktuelle alternativene er da å kjøre et helkroppsprogram 3-4 ganger per uke, eller en 2-splitt over 5-6 dager i uke 1-4, og så kutte ned til en 2-splitt 3-4 dager i uka eller til og med en 3-splitt hvis du har kapasitet til å trene 5-6 dager i uka. Husk at du må tenke restitusjon for hele kroppen og sentralnervesystemet (CNS), og ikke bare hver enkelt muskelgruppe, så med mindre du har den luksusen at du bare kan sove, spise og trene anbefaler jeg at du begrenser deg til en 2-splitt over 4 dager i uka (5 dager i uke 1-4) eller en 3-splitt over 4-5 dager i uka. Jeg hadde satt opp en lang liste med forslag til mulige treningssplitter basert på dette, men fant fort ut at det ble såpass omfattende når man skulle ta hensyn til ulike målsetninger og prioriteringer at det fortjener en helt separat artikkel, så mer om det senere.

Jeg oppgir reps på aktiveringssettet (før + tegnet i notasjonen for Myo-reps), og progresjonen kan da se sånn ut:

Uke 1: 60% 20-25 reps
Uke 2: 65% 15-20 reps
Uke 3: 70% 12-15 reps
Osv

Etter en treningsfase kan du starte på 15-20 eller 12-15 reps i neste treningsfase.

Høyrepstrening vil både kunne restituere sener og ledd fra tunge belastninger og allikevel oppleve en muskulær treningsverk som vil utfordre smerteterskelen til den tøffeste av de tøffe (nei, jeg mener ikke meg selv). Som studiene til Wernbom viser kan man forvente en dramatisk treningseffekt, men kanskje enda viktigere en «priming» effekt som gir grunnlag for bedre resultater videre i treningsfasen. Noe av volumøkningen som realiseres kalles populært for sarkoplasmisk hypertrofi – muskelens energisubstrater og –tilførsel. Økt kapillarisering, glykogenlagre, kreatinopptak (gir mer kreatinfosfat), mitokondriefunksjon og -antall, bufringsfunksjon, flere satellittceller og mye mer, for de som er interesserte i den tekniske delen av det.

Myo-reps del 3 - Progresjon

En fastsatt progresjon på 5% fra uke til uke kan imidlertid være vanskelig å få til i praksis når du bruker lette vekter, da det på for eksempel manualene på de fleste treningssenter er sprang på minst 1kg og opptil 2-2,5kg. Å øke fra 10kg til 12,5kg er faktisk 25% økning i belastning, og tilsvarer det å skulle øke fra 100kg til 125kg hvis vi skalerer det opp til tunge vekter. Hvis du ikke har tilgjengelig 0,5-1kg på lette manualer/vekter kan du bruke samme vekt flere treninger på rad og heller følge en repsprogresjon (ta 1-2 ekstra reps på aktiveringssettet), med en belastningsprogresjon omtrent annenhver uke. Du kan også bruke slike finurlige håndleddsvekter på 1-3kg som festes med velcro eller reimer, og fås i de fleste sportsbutikker.

Dette høres ut som om det vil ta evigheter, men tenk over følgende: hvis du øker belastningen med kun 2,5kg hver uke vil du løfte 130kg mer om ett år!

Er det realistisk å øke fra 20kg til 150kg på bicepscurl til neste år? Hvis du virkelig tror det sier jeg bare Lykke Til.

Hvis du øker 5kg per uke blir det 260kg økning på et år, og enda mindre sannsynlig.

Som du forstår er det altså både mer realistisk og produktivt å strekke progresjonen ut over lengre tid. Da vil styrkeøkningene dine være tilnærmet proporsjonale med belastningsøkningen i stedet for at du makser ut etter kort tid. Dette kan du oppnå ved å gjenta samme belastning og øke antall reps innenfor et gitt område før du øker vektene, eller ved en stegvis progresjon der du øker vektene i 3-6 uker, trapper ned 1 uke, øker i 3-6 uker igjen, og så videre.

Myo-reps modellen for progresjon

I stedet for å følge en fast og ufravikelig progresjon, kan det være bedre å følge en mer dynamisk modell tilpasset din egen framgang. Dette ser jeg som en naturlig del av Myo-reps, der man fra før av bruker Utmattelsespunkt (se del 2) for å justere treningsmengden tilpasset individuelle forutsetninger og restitusjonsevne.

La oss si at målsetningen er 9-12 +3x. Hvis du kun klarer 8 reps på første aktiveringssett før du nærmer deg utmattelse, bruker du samme vekt neste gang. Hvis du klarer 13 reps er det for lett, og du kan øke vekta mer neste gang. Hvis du kommer til 15 reps og enda kjenner at du sikkert kan klare 5-10 reps til, har du glemt å ta på deg brillene i dag og sannsynligvis satt på feil vekter. Anse det første settet som oppvarming, legg på mer vekter og ta noen minutters pause før du tar Myo-reps settet.

Hold deg så innenfor et gitt repsområde (12-15, 9-12 eller 6-9) i 2-3 uker med denne progresjonsmetoden, og ta en liten avlastninguke (også kalt deloading) hver 6-8.uke. Her trapper du ned belastningen 5-10% og tar en lett gjennomkjøring av kroppen med 2-3 ”vanlige” sett på baseløftene før du starter på ny treningsfase.

Det tar tross alt tid å bygge muskler og øke i styrke, så du må kunne sette opp både kortsiktige og langsiktige (realistiske) målsetninger, med innlagte deloading/avlastningsfaser for restitusjon og skadeforebyggelse. Skynd deg sakte.

Progresjonen etter en priming-fase på 3-4 uker kan da se sånn ut:

Uke 5: 12-15 reps
Uke 6: 9-12 reps
Uke 7: 9-12 reps
Uke 8: 6-9 reps
Uke 9: 6-9 reps eventuelt avlastnings-uke/deloading med lettere vekter og færre treningsøkter

På nivå viderekommen til avansert vil jeg anbefale en såkalt ikke-lineær progresjonsmodell, der du varierer repsområder fra trening til trening eller uke til uke, for eksempel:

Uke 1
Dag 1 – overkropp: 12-15 reps
Dag 2 – bein: 12-15 reps
Dag 3 – overkropp: 9-12 reps
Dag 4 – bein: 9-12 reps

Uke 2
Dag 1 – overkropp: 6-9 reps (eller tyngre 3-6 repstrening)
Dag 2 – bein: 6-9 reps (eller tyngre 3-6 repstrening
Dag 3 – overkropp: 12-15 reps (gjentar syklusen)
Dag 4 – bein: 12-15 reps
osv

Når vi kommer til såpass tunge vekter som 4-6 reps området beveger vi oss mer og mer inn på nevral og styrkeorientert trening. Vektene gjør det vanskelig å få inn en høy treningsmengde uten å være faretruende nær grensen til overtrening og overbelastning, så et Myo-reps program kan stoppe her. Veien videre vil nå følge tre hovedretninger:

 1. Start på ny treningsfase med litt tyngre vekter enn forrige treningsfase. Variasjon i treningsplitt og øvelser er fornuftig etter en ny  og ærlig evaluering av din fysikk og målsetning framover. Ta gjerne avlastningsuke/deloading der du prøver ut nye øvelser og varianter før du setter i gang. La dette være ei skikkelig motivasjonsuke!
 2. Fortsett progresjonen og kjør et program i 1-5 reps området for å toppe maksstyrken. Samme prinsipper og tankegang som presentert i denne artikkelserien kan i stor grad overføres til et slikt program, les mer i denne artikkelen om auto-regulering…
 3. Ta en-to uker med total hvile, fortrinnsvis med dypvevsmassasje, bevegelighets- og mobilitetstrening. Reis på ferie. Har du trent uavbrutt i 4-6 måneder er dette noe av det mest fornuftige og produktive du kan gjøre for langsiktig framgang! Du vil ikke miste muskelmasse med mindre du blir sengeliggende med null matinntak, og selv da vil du raskt være tilbake på gamle nivåer når du begynner å trene igjen.

Myo-reps – the revolution continues…

Synes du alt dette var vanskelig å forstå, så fortsett videre til del 4 som har en enklere versjon av et Myo-reps program, samt forslag til splitt og øvelser.

Prøv gjerne ut metoden og eksperimenter med ulike treningssplitter, øvelser, repsområder og hvilepauser – men bare ikke bli så opphengt i detaljene at du glemmer det aller viktigste: Løft progressivt tyngre vekter, lenge nok og ofte nok, fra måned til måned og år til år, mens du samtidig spiser nok til å støtte oppbygging og restitusjon, så vil du bli både større og sterkere!

Med ønsker om en produktiv Myo-repstrening,

Børge A. Fagerli

Coach og Mentor

borge@myrevolution.no

Vær den første til å få beskjed om nye artikler, podcaster, spennende forskning eller andre relevante nyheter!

* indicates requiredKryss av for å godkjenne at du ønsker å motta mail fra oss:

Du kan avmelde deg når som helst ved å trykke på linken «Avmeld» nederst i hvert nyhetsbrev du mottar fra oss. Se også våre nettsider for personvernerklæring.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.


14 kommentarer til “Myo-reps del 3 – Progresjon”

 1. Tilbakeping: Myo-reps Part 3 – Progression for Maximum Muscle Growth and Development | SuperBootCampsBlog

 2. Tilbakeping: Kan man lagre fett uten insulin? Og litt om min trening og mitt kosthold. « THEblog

 3. Tilbakeping: MyoReps | MMA Trondheim

 4. Hei Børge

  Syntes det du skriver er veldig intressant og har tenkt å prøve det ut selv etter min skulderoperasjon. Men en ting jeg lurte på, utifra det du forklarer i del 3, mener du at man ska kun ha 4 dagers trenings uke og gjenta dette uken etter? altså eks. mandag- torsdag, så hvile i 3 dager før man gjentar dette?
  Kan man ha noe annen form for trening under de «fri» dagene, i form av kardio, intervall trening eller yoga/pilates for stretching?

  Mvh M

 5. Eneste grunn for kardio og yoga på andre dager er for å beholde smidighet og ha god sirkulasjon og bra oksygenopptak i kroppen. Mulig jeg tenker feil!?!

 6. Men når du skriver her at om du øker 5 kg for hver uke så blir det mye i lengden. Men hvordan blir dette i forhold til at du jo starter på høyt antall reps igjen etter deloading fasen? Da må du jo gå ned i antall kilo igjen. Du vil kanskje klare å øke litt fra første gang du kjørte treningsmetoden men spesielt mye blir det vel ikke?

  1. Les artikkelen igjen, fra og med teksten under bildet som starter med: «En fastsatt progresjon på 5% fra uke til uke kan imidlertid være vanskelig å få til i praksis »

   Og du vil få treningseffekt selv om du må løfte lettere vekter igjen etter en deload, faktisk vil jeg argumentere med at du vil få BEDRE effekt av å trene med lette vekter og flere reps etter en periode med bare lave reps og tunge vekter.

  1. 5×5 programmet skal ikke blandes med Myo-reps, men du kan bruke samme splitt og øvelser om du vil.

 7. Er det ok å kjøre intervaller på mølle før man begynner på styrke, eller bør man ta det etterpå og kun ha 10 min opp oppvarming på mølle før styrke?

 8. dette syntes myo reps fungerer ganske greit for meg i de fleste øvelser, men jeg sliter litt med skulder press. hadde som mål i dag å bruke to 28 kg hantler 9-12 rep. klarte 11 rep, føltes som om jeg hadde klart en til, stopper venter ca 14 sek. så 3 rep venter 15sek så ble det 0 rep, ikke snakk om å få de over hodet. vil det være like nyttig hvis jeg etter de første 10-11 rep, senker vekten noe på hantlene for resten av settet (+3 +3 +3 +3)eller må jeg stoppe da det føles ut som om jeg har energi til to til?

 9. må man bruke de samme vektene som man brukte på aktiveringssettet ??
  eller er det som jeg tror at man skal legge på litt flere vekter..ble usikker når jeg leste del 3..fikk meg på villspor

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *