Hopp til innholdet

Vektoppgang eller nedgang over natta?

Dette er en liten lufting av frustrasjon fra meg, over et innlegg fra PT-forumet der en av jentene var i dårlig humør fordi hun hadde gått ned i vekt etter flere dagers magesykdom (det var selvfølgelig muskeltap), mens det i en annen logg var dårlig humør fordi det var notert en kilo vektoppgang over natta (og det var selvfølgelig fettlagring).

Vektoppgang

Jeg fikk en panikk-sms fredag kveld fra ei som var meeeget frustrert. Den lød noe sånt som «hvorfor er det sånn at klærne passer bedre, jeg føler meg tynnere, jeg har fått blodårer der jeg ikke hadde før (på magen), og jeg er blitt sterkere – men ALLIKEVEL SÅ VEIER JEG AKKURAT DET SAMME??? HVORFOR GÅR JEG IKKE NED I VEKT??»

Vel, mitt spørsmål er hvordan et så enkelt instrument med så stor feilmargin som ei BADEVEKT kan skape slike ekstreme emo-tripper kombinert med en total mangel på sunn fornuft og logikk hos folk? Nytter heller ikke at jeg maser om dette i hver eneste artikkel jeg skriver og omatt og omatt i loggene og på forumet heller. Jenter får panikk når de går opp et kilo fordi da er de feite. Gutta blir enten glad for å ha gått opp et kilo for da er jo alt muskler, eventuelt deprimert over å gå ned et kilo – med mindre de er på diett for da er alt omvendt igjen, et kilo ned er muskeltap, et kilo opp er fettlagring.

For å gjenta meg selv:

Et enkelt regnestykke – det er ca 7500kcal i et kilo fett. Du har et vedlikeholdsnivå på omtrent 30kcal per kg kroppsvekt (kan variere mye) som tilsvarer 1800kcal for ei jente på 60kg og 2400kcal for en mann på 80kg.

For å legge på deg et kilo rent fett, og da ser vi helt bort fra at kroppen aldri vil lagre kun fett på et overskudd (avhengig av forskjellige faktorer kan hele overskuddet forsvinne som muskelglykogen og økt forbrenning) så må dama spise 9300kcal for å klare det over natta. Det tilsvarer 4 store fettdryppende pizzaer fra Peppe’s, eller 8-9 Big Mac menyer med både burger og pommes frittes. Har du virkelig spist det? Eller snakker vi mer om noen pizzastykker, sjokoladebiter og noen never potetgull (1/10-del så mye kalorier omtrent)?

For å syntetisere et kilo ren muskelmasse (noe som tar laaaang tid, klarer du det på en måned er det ekstremt bra framgang) så kreves det ca 5000kcal. Mannen må altså spise 7400kcal, eventuelt ha en negativ energibalanse på 2600kcal for å tape et kilo muskler over natta (for eksempel spise 0kcal og så gå 4-5 timer i ganske hardt tempo på tredemølla).

Hvor sannsynlig er dette?

Hva med væskenivå? En halv liter vann som er ganske enkelt å gulpe i seg når man er tørst, veier et halvt kilo. Når du har spist salt mat og drukket mye vann, og veier 1kg mer omtrent fra før en pizzabuffet og til etterpå – kan det kanskje være en astrologisk og astronomisk mulighet for at det er mat+vann som utgjør dette kiloet og ikke lagret fett i fettcellene? Eller for gutta: kontrollmål biceps din og si meg om den plutselig har blitt 2cm større av ren muskelmasse.

Du var på toalettet nettopp, både bimmelim og bommelom. Jammen veide du ikke et kilo mindre. Fort! Dra opp t-skjorta! Har du sixpack nå? Et kilo fett er borte, det burde jo vises, ikke sant?

Av samme årsak som det er så lett å gå opp eller ned i vekt pga væske- og elektrolyttnivå både før og etter badstu, trening, mat og dobesøk – så vil heller ikke bioelektriske impedansmålere som er sterkt påvirket av dette (elektroniske målere og badevekter som Tanita, InBody osv) være særlig pålitelige med mindre man er MEGET påpasselig med å måle under helt like forhold fra gang til gang.

Muskler veier mer enn fett, så bruk fettklype og målebånd, bruk styrkenivå på trening, bruk speilet eller en annen person som kan være objektiv og ærlig, ta gjerne bilder hver 4.uke under like lysforhold. Alt dette vil gi deg bedre indikatorer for framgang enn ei badevekt. På mine programmer og dietter går fettprosenten ned, musklene blir mer fyldige og styrken øker – en total omfordeling av kroppsmassen med andre ord. Selv med null endring på badevekta over to måneder er altså framgangen dramatisk både visuelt og fysisk målbart med mer pålitelige metoder.

For meg er dette helt åpenbart, men jeg har selvfølgelig mine ting jeg kan få panikk over også…som for eksempel når jeg ser at en knapp i buksa er falt av. Da river jeg av meg alle klærne og springer naken rundt i byen i timesvis  (referanse til artikkelserien om Spisekick og sultfølelse på diett for de som ikke tok den)…

3 kommentarer til “Vektoppgang eller nedgang over natta?”

  1. Tilbakeping: 7 tips for å holde juleflesket unna sideflesket - MyRevolution

  2. Tilbakeping: 10 viktige faktorer for bedre framgang på dietten - MyRevolution

  3. Tilbakeping: Holder du vann? - MyRevolution

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *