Hopp til innholdet

Burde kvinner løpe?

Løping er ikke å anbefale for de fleste damer. Hvis du vil trene med høy intensitet, hold deg til spinningsykler, stepmaskin eller ellipse/cross-trainer. Så lenge du ikke løper, kan du trygt kjøre på hardt!

Når man skal «komme i form» er det som oftest ensbetydende med å jogge. Mike Boyle tar et oppgjør med akkurat denne aktiviteten når det gjelder kvinner.
Jeg liker Diane Lee’s sitat:

Du kan ikke løpe for å bli i form, du må være i form for å løpe”. Jeg har faktisk brukt dette sitatet i utallige seminarer og artikler. Det bare stemmer så godt med mine egne erfaringer. Enkelt, og rett på sak.

Jeg vil dra denne idéen enda videre og si: jeg er ikke sikker på om kvinner burde løpe i det hele tatt. Når jeg sier dette på mine seminarer, blir de kvinnelige løperne skikkelig forbanna. Beklager, men det er ikke dere jeg er bekymret for, jeg er bekymret for alle de andre damene. Hvis du er en kvinnelig løper og i toppform, les gjerne videre, men husk at du er unntaket heller enn regelen.

Men nå skal jeg virkelig gå fra ille til enda verre. Her er en liten gåte:

Spørsmål: Hvordan ser de fleste kvinnelige løpere ut?
Svar: Som mannlige løpere.

Har du noen gang lurt på hvorfor? Jeg skal fortelle deg en liten hemmelighet: Kvinner som løper lengre distanser og perioder uten problemer er skapte for å løpe, strukturelt sett. Dyktige kvinnelige løpere har sjelden runde former. Noe som har lite å gjøre med årsak og effekt; det har med naturlig utvelgelse å gjøre. Du kan ikke løpe for å få en søt liten atletisk kropp, det er faktisk helt motsatt: du må ha en søt liten atletisk kropp for å overleve løping i det hele tatt.

Hvorfor sier jeg dette?  Av to enkle årsaker. Anatomi og fysikk, mine to yndlings-vitenskaper. Uansett hvor hardt du prøver eller hvor perfekt du spiser, kan du ikke endre på skjelettstrukturen din. Problemet med de fleste damer og løping har med noe som kalles Q-vinkelen innen idrettsmedisin å gjøre. Jeg skal ikke kjede deg med detaljene, men det koker ned til at brede hofter betyr kort avstand mellom knærne.

Denne vinkelen mellom hofte og kneledd sett forfra skaper problemer. Problemer forstørres proporsjonalt med antall skritt. Den gjennomsnittlige personen har omtrent 1000 skritt per kilometer. Gjør dette enkle regnestykket på en 10km tur. Løping skaper også impulsbelastninger i området to til fem ganger egen kroppsvekt, eller opptil 300kg på hvert bein for ei dame på 60kg. Trenger vi mer matematikk?

La oss så gå tilbake til vår kvinnelige eliteløper. Se på kroppen hennes (red anm: Ingrid Kristiansen og Grete Waitz er to norske eksempler). Du vil ofte se to ting: hun har smale hofter og små bryster. Jada, jeg vet, det finnes alltid unntak, men på elitenivå tviler jeg sterkt på det. En tankerekke ville vært: Så flott! Hoftene og brystene mine vil bli mindre hvis jeg løper. En annen tankerekke er mer logisk: damer med brede hofter og store bryster vil aldri bli gode løpere. Av samme årsak ser du ingen storvokste gymnaster eller kunstløpere. Fysikk. Store mennesker roterer saktere. Naturlig utvelgelse i praksis.
Så hva skjer når en ”normal” kvinne begynner å løpe. Hun blir tall i en statistikk. Hun blir en klient for fysioterapeuter fordi hun forsøker å trosse naturens lover. Kraftigere beinbygning fører til fot- ankel- og kneproblemer. Hennes høyere kroppsvekt gir høyere støtbelastninger, som i sin tur overbelaster muskler, bindevev og brystvev. Har du skjønt poenget mitt? Sluttresultatet er skadet og overbelastet i stedet for lita og spenstig.

Mike Boyle har coachet noen av de beste kvinnelige eliteutøvere i verden. Han jobbet med gullmedalistene i kvinnelig ishockey i OL i 1998 og kvinnelig fotball i 2004, med fokus på intervallbasert trening og lite langdistansetrening. Mike Boyle er regnet som en av verdens fremste coacher innen styrketrening og kondisjon på elitenivå. Han har mer enn 20 års erfaring som coach for flere av USA’s elitelag innen amerikansk fotball, baseball, ishockey og basketball.

2 kommentarer til “Burde kvinner løpe?”

 1. Heisann!

  Interessant innlegg! Virkelig!
  Jeg sitter igjen med ett spørsmål nemlig: Hvordan vet man om man har brede eller smale hofter og om det er kort avstand mellom knærne?

  Selv har jeg ikke store bryster, og tviler på at de noen gang kommer til å bli det, men det trenger vell ikke nødvendigvis å bety at man har smale hofter?

  mvh. Monika Sivertsen

  1. Du kan tegne en prikk på hoftebeinet og på kneet, og så ser du på vinkelen når du står rett opp og ned – eller du kan få f.eks. en fysioterapeut eller osteopat til å se på deg (Q-vinkelen som det står i artikkelen).

   Brystene har lite med hoftene å gjøre. Men du kan legge ut bilder så får jeg ta en vurdering…

   Kødda 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *