Hopp til innholdet

«Life Hacking» – spar tid i hverdagen…og på slanking

Jeg har vært en ivrig leser av alle mulige bøker og blogger om teknikker og strategier for å spare tid i hverdagen. I mitt hode ville jeg da spare tid på ting jeg syns er kjedelig eller plagsomt, og frigjøre tid og overskudd til ting jeg syns er morsomme og givende.

Såkalt «Life Hacking» var et begrep som første gang ble populært i 2004 når Danny O’Brien holdt et foredrag på O’Reilly Emerging Technology Conference i San Diego. Han spurte deltagerne om å dele sine beste tips for å spare tid, og forenkle og effektivisere hverdagen.

Et eksempel kan være å ha vann og Zalo i blenderen og sette den på, omtrent som en mini-oppvaskmaskin – i stedet for å demontere den og vaske den for hånd.

Andre eksempler, noen mer åpenbare og hjelpsomme enn andre:

  • Hvis du har problemer med å stå opp om morgenen, sett vekkeklokka eller telefonen du vanligvis har på nattbordet så langt unna senga at du må stå opp for å slå den av.
  • Får du ikke lokket av syltetøyglasset kan det hjelpe å bruke en flaskeåpner (den som ser ut som en krok) på siden for å slippe inn luft (det sterke vakuumet suger lokket fast).
  • Har du mistet noe lite på gulvet eller det tykke gulvteppet, fest en strømpe eller sokk på støvsuger-slangen, så vil gjenstanden sette seg fast på utsiden.
  • Vil du ha iskald drikke på en varm sommerdag uten tilgang på kjøleboks, surr et vått tøystykke eller papir rundt flasken eller beholderen. Når vannet fordamper vil det avkjøle drikken.
  • Når du skal flytte, pakk bøker og andre tunge gjenstander i en trillekoffert og ikke i flytteesker som bare revner. Der kan du heller ha klær og sengetøy.
  • Knytt et fargerikt bånd rundt håndtaket på kofferten sånn at det er enklere å finne den igjen blant alle de andre koffertene som ser helt like ut på rullebåndet på flyplassen når du ankommer et reisemål.
  • Fest borrelås på fjernkontrollen og under sofabordet, så vet du alltid hvor du har den (gitt at du husker å feste den der selvfølgelig…)
For mange ulike tips til rydding og organisering i hjemmet, følg Marie Kondo her er enda en artikkel med ulike tips…, eller Norgesversjonen Synnøve Skarbø (hun har ei egen bok om dette kalt «Synnøves System – Rydding fra A til Å»).

Det finnes også mange apper og programmer som kan hjelpe deg både med å organisere dokumenter og spare tid på ulike oppgaver når du jobber.

Bare en advarsel: En periode av livet mitt brukte jeg så mye tid på å finne og prøve slike apper at jeg sannsynligvis brukte mer tid der enn jeg sparte ved å bruke de.

Det kan altså oppstå en situasjon hvor du kan bli så opptatt av å spare tid og innsats at det virker mot sin hensikt. Husk at det i utgangspunktet handlet om å frigjøre tid til å gjøre ting du syns er morsomme, men klart – hvis du syns det å drive med «life hacking» i seg selv er morsomt er det jo bare å fortsette sånn.

Enkelte ting får du også mest utbytte av å bruke mer tid på, hvis du skal lære noe nytt eller hvis det er presisjonsarbeid. Kroppen din har også ulike prosesser som er tidkrevende, for eksempel det å bygge muskler og brenne fett – og utålmodighet kan sabotere mye for mange.

Nå nærmer det seg sommer, og tross Corona-krise – eller kanskje på grunn av den (inaktivitet kombinert med stress-spising) – er det mange som nå ønsker å gå ned noen ekstra kilo.

For noen år siden publiserte jeg en artikkel som sannsynligvis har blitt en av de mest leste, av den naturlige grunn at det samme skjer hvert år når det nærmer seg sommer – folket vil bli fin til de skal vise fram bar hud til folk rundt seg i sommersesongen.

Jeg er jo personlig av den oppfatning at det er sunnere og bedre å spise sånn at du har en helårskropp du kan være fornøyd med, og kanskje enda viktigere at du faktisk er fornøyd med kroppen uavhengig av vekt. Allikevel er det noen som får mer motivasjon av å se hurtige resultater, og da vil jeg i hvert fall oppfordre til å gjøre det på den mest hensiktsmessige måten.

Jeg vet at denne artikkelen nå vil leses av enda flere igjen, så jeg gikk over den og oppdaterte noen av retningslinjene. Om du er en av de som har lest den eller prøvd diettmetoden tidligere kan det være verdt å lese den igjen.

Les artikkelen HURTIG VEKTNEDGANG MED PSMF…

Dette er vel også den artikkelen jeg har hatt mest spørsmål rundt, så for å svare på de vanligste:

Kan jeg spise matvare X som ikke står på listen? 

Poenget med denne dietten er å skape et så stort kaloriunderskudd som mulig, men hvis akkurat denne matvaren gjør det enklere for deg å gjennomføre – og du da ikke overstiger 30g karb og 30g fett på dagstotalen (ref artikkelen) så er det helt opp til deg hva du vil spise.

Det var uansett ikke mulig å få med absolutt alle matvarer tilgjengelig som oppfyller kriteriene i artikkelen om PSMF, men tenk over at det faktisk kan være fordeler med å gjøre dietten mer ensformig og ikke så smakfull som mulig. Ensformighet, selv om det jo da fjerner litt av matgleden – vil faktisk kunne redusere sultfølelsen.

Veldig smakfull mat fyrer nemlig av en solid shot av nevrotransmitteren dopamin – du vet, den som også fyres av når du drikker alkohol, røyker, bruker visse narkotiske midler – men også når du gjør noe nytt og spennende. Dette er en del av forklaringen på hvorfor vi kan spise oss mett på middag, men allikevel ha plass til dessert etterpå – vi går fra en smak til en annen. Dette fenomenet er en grunn til at fitnessfolk kan spise kylling, ris og brokkoli til hvert måltid, hver dag på konkurransediett – de vet at det motvirker det overdrevne fokuset på mat som oppstår når man går på diett.

Kan jeg følge periodisk faste samtidig?

Det å begrense spisevinduet kan være fordelaktig for å holde kontroll på matlysten for mange, men jeg foretrekker i så fall versjonen der du spiser første måltid innen 2 timer etter du står opp og unngår å spise større måltider sent på kvelden. Se videoen om Biorytmisk Kosthold på MyRevolution sin Facebook-side for mer informasjon.

Jeg har nesten ikke gått noe ned i vekt etter ei hel uke – og – jeg gikk opp alt jeg gikk ned etter bare noen dager med vanlig mat igjen…hva gjør jeg feil?

Det er viktig å forstå at din kroppsvekt, utover muskler, knokler og bein, hud/hår/negler, indre organer osv ikke bare er fettmasse, men både en stor andel væske (faktisk er menneskekroppen 50-60% vann) samt all den matmassen som er i mage og tarm for å fordøyes.

Fordi et stort kaloriunderskudd kan oppleves som en påkjenning på kroppen, er det mange kropper som får en stressreaksjon – og stresshormoner har en tendens til å holde ekstra vann i kroppen.

I tillegg vil spesielt fiber binde vann i tarmene, og hvis du på PSMF spiser mer grønnsaker enn du vanligvis gjør, har du forklaringen der. Faktisk har jeg sett folk som har droppet så mye som 5kg på bare noen få dager uten grønnsaker eller annen fiberrik mat.

Det vil også være sånn at når du går tilbake på det vanlige kostholdet og spiser mer karbohydrater, vil dette binde glykogen og væske – som alene kan gi en vektøkning på 3-5kg for enkelte.

Hormonelle endringer hos kvinner gjennom en menstruasjonssyklus kan også gi store svingninger i væskeretensjon og vekt, og en PSMF kan også påvirke disse hormonelle svingningene og dermed også væskeretensjon og vekt.

Så mitt beste tips er faktisk bare å stole på at kaloriunderskuddet gjør jobben, og at selve fettreduksjonen ikke vil vise seg før væskenivåene i kroppen har fått stabilisert seg litt. Vann og fett er to forskjellige ting.

Det fins selvfølgelig også de som blingser på kaloriinnhold i maten de har spist, så dobbeltsjekk gjerne dette med en anerkjent matvaretabell (for eksempel MyFitnessPal er notorisk for å ha en database med unøyaktige tall).

Kan du sette opp en diettplan til meg?

Jeg skjønner at templatet i artikkelen kan virke mangelfullt hvis du veier mye mer eller mindre enn eksemplet jeg har gitt, men jeg har nok dessverre ikke mulighet til å tilby utstrakt support på en diett som jeg anser for å både være enkel (spis magre proteinkilder og grønnsaker) og såpass ekstrem og kortsiktig.

Jeg er mer opptatt av å hjelpe mennesker med å gjøre varige og langsiktige endringer i kropp og sinn.

Da oppfordrer jeg heller til at du heller bruker en egnet app som f.eks. MyFitnessPal eller Lifesum til å planlegge en slik diett, og unngår å overkomplisere det som jo strengt tatt bare skal være en kortsiktig plan før du går tilbake til et – forhåpentligvis – balansert og variert kosthold for å vedlikeholde vekta.

Men spørsmål, kommentarer eller tilbakemeldinger utover dette er du hjertelig velkommen til å sende meg!