Hopp til innholdet

5 feil de fleste av oss gjør i Coronahverdagen

Det første som slår meg når jeg skriver dette, er at «Coronahverdag» har blitt et uttrykk. Det andre er at vi mennesker kan bli vant til det aller meste; samfunnet er nedstengt og vi må holde oss innendørs på grunn av et potensielt dødelig virus. Det er som om filmene fra 90-tallet har blitt virkelighet.

I media varsles det vekselvis mellom positive nyheter rundt nedgang i antall smittede og gradvis gjenåpning, men også at nye smittebølger forventes og at vi sannsynligvis må leve med mange av de nåværende tiltakene ut 2020. Den nye hverdagen vi snakket om i siste podcast-episode er altså noe vi bare må akseptere.

Som gründer og entreprenør er hjemmekontor noe jeg både er vant til og trives best med, jeg er litt mer introvert av natur og jobber best uten så mye folk rundt meg.

Nå sitter jeg imidlertid her klokka halv åtte på torsdagskvelden – langt over den vanlige arbeidstiden – og skriver dette nyhetsbrevet. Jeg har vært alene hjemme med sønnen min på 2 og et halvt, som endelig har sovnet etter en lang dag fylt av frustrert overtenning og energi (også kalt brakkesyken) – for oss begge.

Mange av dagene siste 2-3 uker har jeg begått flere av de følgende 5 feilene, og i dag kan jeg krysse av på alle.

Du kan sikkert kjenne deg igjen en eller flere av de, du også.

1. Multitasking. Det kan være fristende å tro at du får gjort mer hvis du pusser tennene samtidig som du lytter til en podcast og sitter på do. Eller kanskje mer relevant: du har alt for mange faner i nettleseren åpen, TV2 Nyhetskanalen står på i bakgrunnen, samtidig som du fører en samtale med samboeren og/eller forsøker å få barna til å slutte å barbere katta.

Det er mye forskning som viser effekten dette har på både produktivitet og hjernens helse.

Kort sagt: Det fungerer svært dårlig, og det beste er å fokusere på en ting av gangen – enten til du er ferdig eller til du har gjort så mye du har mulighet til innenfor tilmålt tid.

Jeg har selv en tendens til å påta meg flere jobber før jeg har fullført de jeg allerede holder på med, og den klassiske kvantiteten vinner over kvaliteten. Jeg har blitt flinkere til å si Nei med årene, men har stadige tilbakefall.

2. Fravær av egentid. Det er sikkert mange som har blitt enda mer ensomme nå i denne tiden, og dette gjelder jo åpenbart ikke for dem – men mange husstander består av 2 og flere personer, og når alle skal være hjemme samtidig er det vanskelig å få tid alene.

Som jeg nevnte innledningsvis er jeg i utgangspunktet en som trives best alene, og da kan det å konstant ha noen rundt seg tære på kreftene.

Jeg har også snakket med flere som klager over at de aldri får tid for seg selv lengre – enten fordi de ikke spør eller forlanger det. Mulig situasjonen gjør det vanskeligere å stille krav, men det er greit å vite at denne egentiden er essensiell – enten det er for å jobbe mer effektivt eller for å koble av litt, meditere, sove og i det hele tatt lade opp batteriene igjen.

Symptomer på at du trenger egentid kan være manglende motivasjon, økt søtsug, humørsvingninger og depressive tanker. Lås deg inn på et ledig rom med en stor «Ikke Forstyrr» plakat på utsiden, eller gå deg en tur på et sted det ikke er så mye andre mennesker.

3. Manglende rutiner. Denne er vrien. For å kunne gjøre ting til faste klokkeslett må punkt 1. og 2. over være på plass.

Dette er for eksempel det jeg selv etterstreber:
– Stå opp og legge meg til ca faste tider (kl 6-7 og kl 21-22)
– Trene til samme tid (før lunsj er det jeg selv foretrekker)
– Spise til faste tider (kl 8:00, 12:00, 16:00, 19:00). Jeg forsøker også å holde 3 av disse 4 måltidene forhåndsplanlagte, enkle og muligens litt «kjedelige» (les denne artikkelen av Martin Berkhan for å forstå hvorfor), mens middagen varieres mer.
– Gå en tur i frisk luft en eller annen gang i løpet av dagen
– Før frokost sorterer jeg raskt gjennom epost innboksen. Svarer på de som krever korte svar, markerer det jeg skal lese eller svare på senere, og sletter søppelpost.
– Etter frokost gjør jeg research eller skriver, fortrinnsvis ting som krever mer kognitiv og analytisk tenking. Kreativ skriving eller brainstorming gjøres best på ettermiddag.
– Avslutte arbeidsdagen kl 16-17 når jeg vanligvis henter sønnen i barnehagen.

I den nye hverdagen klarer jeg i hvert fall stort sett de første 3-4 på denne lista, mens resten flyter litt mer ut.

4. Uavbrutt jobbing. Motsatsen til punkt 2. over, og man skulle kanskje tro at det er vanvittig produktivt å jobbe timesvis med en oppgave eller prosjekt, helt uten pauser. Det er det ikke. Hjernen vil ha noen pauser for å kunne prestere, og hvis du ikke legger disse pausene inn bevisst vil du snart bli offer for at den tar disse pausene selv.

Et enkelt triks for bedre fokus og produktivitet fra et tidligere nyhetsbrev omhandler Pomodoro-teknikken. Den innebærer at du deler opp en arbeidsdag eller oppgave i mindre biter på 25 minutter, med 5 minutters pause der du ikke bare får lov til, men også oppfordres til å gjøre noe helt annet.

Disse 25-5 minutters intervallene kalles pomodoros, og det oppfordres også til at du tar en lengre pause på 15-30 minutter etter 3-4 slike pomodoros.

Idéen baseres på å skape en form for tidspress ved å bruke en timer (her er eksempel på en gratis nettside) som piper når tiden er ute, og dermed motvirker trangen til å oppsøke alle mulige distraksjoner.

I den nye hverdagen vår er ofte distraksjoner noe du ikke får unngått, men prinsippet kan enkelt tilpasses deg og din situasjon.

5. For rotete. Å fjerne forstyrrelser er ikke bare noe som gjelder nettleserfaner eller lyder fra TV‘en eller barna, det gjelder faktisk også rent fysiske ting rundt deg.

Jeg var selv en av de som hardnakket påsto at jeg trivdes best når det var litt rotete – men har innsett i ettertid at jeg tok skammelig feil!

Jo mer ryddig og oversiktlig det er i omgivelsene dine, jo mer ro vil du få i hjernen din. En kombinasjon av rastløshet og livsvalg har medført at jeg har flyttet 30 ganger (!) i løpet av mitt 45-årige liv, og har derfor lært meg å rydde vekk og kaste ting jeg ikke trenger.

Jeg ble etter hvert bitt av basillen, og har nå en veldig grunnleggende og enkel garderobe med noen få basisplagg. Jeg har også en regel om at hvis jeg kjøper et nytt klesplagg eller skopar, så må jeg kaste noe jeg har fra før.

Hvis jeg ikke har brukt noe på et år (alle 4 sesongene) så gis det bort eller kastes.

De fleste bøkene har jeg nå som e-bøker, og har kun noen få igjen i papirutgave – enten fordi de ikke fins som e-bok, eller fordi de har en personlig, håndskrevet hilsen fra forfatteren.

Det kan være fristende å netthandle nå som situasjonen er som den er, enten fordi du kjeder deg eller fordi du vil ha et eget hjemmegym (jeg har sett mange som har investert titalls tusen i noe som de kanskje bare kommer til å bruke de neste 2-3 månedene) – men jo mer rot du fyller omgivelsene dine med, jo mer negativ effekt kan det ha på din trivsel og helse.

Mitt eget hjemmegym består kun av en chinup-stang som festes i dørkarmen, en slynge/TRX, en 16kg kettlebell og 3 elastiske bånd i ulike tykkelser. Myo-reps (link til gratis e-bok på engelsk) er da genialt for lettere belastninger og høyere repsområder.

En fin oppskrift du kan følge hvis du vil prøve denne minimalisme-filosofien er å kvitte deg med:
– Ting du ikke har brukt på 1-2 år eller mer
– Ting du bruker svært sjeldent
– Ting som er plasskrevende eller dyrt å oppbevare
– Ting som er utdaterte
– Ting som er billig å kjøpe nytt hvis du skulle finne på å trenge det senere

Trenger du mer inspirasjon anbefaler jeg dokumentaren Minimalism som ligger på Netflix, iTunes og Vimeo. Her er nettsiden til filmskaperne som har flere tips.

Bare mens jeg skriver dette kom jeg på flere ting jeg kan rydde ut eller legge på finn.no!

Poenget med en sånn liste er kun bevisstgjøring for å kunne gjøre hverdagen litt lettere – det er ikke å skape enda flere ting du skal skamme deg over å ikke få til. Jeg er jo fullstendig klar over at jeg begår en eller flere av disse «feilene» hver dag, men gjør bare så godt jeg kan og lar det være med det.

Hvordan er DIN nye hverdag?

Send meg gjerne tilbakemeldinger, spørsmål eller kommentarer 🙂