Hopp til innholdet

5 gode nyheter om Coronaviruset

Det er en opprivende tid for landet vårt og hele verden nå. Ikke bare er viruset i seg selv skremmende men den økonomiske situasjonen vi har havnet i som følge av tiltakene stat og regjering må gå inn med er også skremmende.

Det er viktig å holde hodet kaldt, forholde seg til det vi kan gjøre noe med (følge offentlige anbefalinger og regler), stole på at det offentlige gjør resten – og så fokusere på de positive utviklingene som skjer i kjølvannet av denne pandemien:

  1. Helsepersonell i Wuhan tar nå av seg maskene og har nylig lagt ned det siste krise-sykehuset de opprettet på svært kort varsel for å håndtere utbruddet. Leger og sykepleiere har slåss siden Desember for å hjelpe tusenvis av pasienter, og tusener av dem har selv blitt smittet. De har nå offisielt avblåst krisen. Til og med Apple har åpnet alle sine butikker i Kina igjen.
  2. En eksperimentell vaksine utviklet av Moderna Inc. i Seattle har innledet første fase av testing på 45 pasienter. Samme utvikling rapporteres fra flere hold, blant annet Arcturus Therapeutics i San Diego. I Israel jobber over 50 forskere med å utvikle en vaksine, og har rapportert om store gjennombrudd i forståelsen av virusets biologiske mekanismer og karakteristikker. Det ble opprinnelig meldt i såkalte «fake news» at den allerede var klar til å selges på verdensmarkedet men sannheten er altså at forskerne bare har gjort store framskritt. Dette vil si at det sannsynligvis fremdeles er noen måneder frem i tid før vaksinen er klar. Resultatet av de teknologiske gjennombruddene betyr også at verden står bedre rustet til å bekjempe fremtidige virusmutasjoner proaktivt.
  3. I India har leger kurert flere allerede syke pasienter [1,2], via en kombinasjon av ulike medisiner. Dyrking av antistoffer fra pasienter som har blitt friske er også på god vei til å kunne brukes for å utvikle en enda mer effektiv metode til å kurere smittede. Det er nå et kappløp blant forskere i hele verden for å bli de første til å patentere en slik medisin [1,2].
  4. MetroHealth Medican Center i Cleveland, Ohio i USA har utviklet en testmetode for Coronaviruset som gir svar i løpet av bare 2 timer, der det i dag kan ta opptil 2 dager. Dette vil ha åpenbare positive effekter, for eksempel for folk som må sitte i karantene i 2 uker uten å vite om de er smittet (det kan fremdeles ta noen dager fra du er smittet til det er mulig å finne viruset i kroppen).
  5. I Sør-Korea har antall nye tilfeller av Coronaviruset droppet drastisk fra 909 nye tilfeller hver dag på toppen av spredningen, til under 100 pr dag de siste dagene. Det kom imidlertid en liten økning i går (Torsdag 19.Mars) som følge av et utbrudd på et pleiehjem og det er nok ikke utenkelig at det vil komme flere av denne arten. Trenden er likevel i retning av at krisen i stor grad er avblåst – og det i et land med 10 ganger så mange innbyggere som Norge. Sør-Korea er en inspirasjon ved at de har oppnådd disse resultatene relativt raskt med et omfattende program som involverer utstrakt testing, diagnose og sporing av smittetilfeller.

Helsepersonell ved Kaiser Permanente French Campus tester en pasient for COVID-19 sykdommen. (Foto av JOSH EDELSON/AFP via Getty Images)

For alle som er i en økonomisk krise, og utover de tiltakene Erna har – og vil – komme med: Nå er tidspunktet for å tenke løsningsorientert!
  • Hvis du driver med salg: Hvilke produkter kan hjelpe mennesker nå? For eksempel: Vasking, sterilisering og rens. Alt som kan redusere utgifter og kostnader som for eksempel lavere renter på lån, billigere forsikring og strøm.
  • Hvis du er i tjenestebransjen: Hvilke nye ferdigheter og fag kan du lære deg? Hvilke tjenester kan du tilby som hjelper mennesker i nåværende situasjon?
  • Hvis du driver butikk: Hvor kan du finne billigere råvarer eller fabrikker nå? Hvordan kan du redusere utgiftene? Hvordan kan du redusere varelageret og øke likviditeten?
  • Hvis du er entreprenør/gründer: Hvilke tjenester og produkter trenger mennesker nå? Hvordan kan du tilpasse deg ferdigheter eller lære deg nye for å kunne løse problemene som folk har nå?

Det vi kommer til å se i tiden fremover nå, er at det i tomrommet fra de forskjellige næringene som nå har fått den største trøkken vil vokse frem nye. Hvis du er bekymret for å skulle bytte yrke nå i tilfelle dette yrket blir mindre attraktivt når viruset er under kontroll, så vil nok frykten for nye utbrudd i fremtiden gjøre endringene vi ser nå permanente.

Tilpasningsdyktighet og evnen til å lære vil være en overordnet overlevelsesstrategi i situasjonen vi nå står ovenfor. Finn måter du kan møte den nye hverdagen på – det er det beste tipset jeg kan gi deg akkurat nå.