Hopp til innholdet

Ødelegger dine gener for fremgangen din?

Mange forsøker ulike dietter for å gå ned i vekt, men statistikken viser at kun 10-20% (avhengig av kilde) av de som går ned i vekt klarer å holde seg der. Da er det kanskje bare sånn at du har “dårlige gener”?

Dessverre holder ikke den påstanden i praksis. En ny studie så på de 25 nukleotidvariantene i DNAet som har størst sammenheng med kroppsfett og så på hvor korrekt de kunne forutse vektendring hos ca 1000 personer gjennom et år med slanking.

Svaret var at kun 10% kunne forklares med genene, men dette tallet falt helt ned til 2,4% etter justering for andre påvirkningsfaktorer, og så bare 1,6% ved oppfølging senere.

Effekten av genetikk på hvor enkelt det var å gå ned i vekt var mindre enn om noen for eksempel var ikke-røykere.

Vi har tidligere snakket om at genetikk kan i stor grad påvirke hvor sterk og muskuløs du kan bli, og at her kan mye gjøres med å trene riktig og regelmessig – men når det kommer til å styre vekt og fettprosent handler det først og fremst om å ta gode matvalg – og du vil komme langt på vei med å velge kortreist og helst økologisk mat, i sesong, som du lager selv fra bunnen av.

Det er også viktig å ikke gå på unødig strenge slankekurer der du skal kutte ut hele matvaregrupper og “stresse” kroppen ned i vekt. På lengre sikt vil de beste resultatene oppnås ved å spise tilstrekkelige mengder mettende og næringsrik mat som holder forbrenningen høy og støtter både hode og kropp i daglig aktivitet og trening.