Hopp til innholdet

Mangler du vitamin D? Fra sol til mat og kosttilskudd

Visste du at mangel på vitamin D3 er en av de mest vanlige mangeltilstandene i verden? Det estimeres at hele 1 milliard mennesker har D-vitamin mangel.

D-vitamin er ekstremt viktig for en rekke biologiske funksjoner i kroppen din, og har den unike egenskapen – som ingen andre vitaminer har – at det fungerer som et hormon. Kroppen din kan danne D-vitamin fra kolesterol når du utsetter huden for sollys, og vi her i det kalde nord med lange og mørke vintre – kombinert med en overdreven frykt for sol når det er sommer – er spesielt utsatt for mangeltilstander.

Vanlige symptomer er nedsatt immunforsvar, sviktende energi og trøtthet, smerter i ledd og rygg, sår leges langsommere, beinskjørhet, hårtap og lavere testosteronnivåer. Merk at noen av disse symptomene da er svært generelle og ikke nødvendigvis linket til D-vitamin mangel, men det kan uansett være verdt å be legen sjekke deg hvis flere av disse er kjente for deg.

Anbefalt daglig inntak er 400-800IU per dag. Viktige kilder til D-vitamin i kostholdet er melkeprodukter og fet fisk (fiskeolje og tran er spesielt rike kilder). Regelmessig eksponering for sollys må også anbefales, der 20 minutter direkte sollys på kroppen kan gi deg hele 10.000IU. På vinterstid kan 3-5 minutter solarium per uke være lurt, der UV-B stråler er det som gir best effekt og er også de minst skadelige for huden.

Så er det også viktig å huske at ingen vitaminer vil alene gi best opptak og effekt. Naturen har designet både vårt miljø og mat med en kombinasjon av næringsstoffer, og det er blant annet vist at både kalsium og vitamin K2 er viktige såkalte ko-faktorer for at metabolismen av vitamin D skal være optimal.

Kilder til vitamin K2 er fermentert og modnet mat som yoghurt, oster som gammelost og blåmuggost, rakfisk og klippfisk – men også eggeplomme, kyllinglever og smør fra gressfora kyr er spesielt rike på vitamin K2.

Alt dette er også en forklaring på hvordan vi i Norge, som til tross for mer enn godt nok inntak av kalsium som en av de mest melkedrikkende nasjonene i verden, allikevel har såpass høy forekomst av benskjørhet. Kalsiumet tas rett og slett ikke godt nok opp fra maten hvis vi har mangel på D-vitamin. Og tilskudd av vitamin D3 som mange har begynt å bli flinkere til, blir heller ikke tatt opp optimalt hvis vi ikke spiser mat som er rik på kalsium og vitamin K2 (og er overforsiktig med soleksponering).

Forståelsen av dette ligger også bak hvordan vi i MyRevolution utvikler våre produkter. Vi lager kombinasjoner av vitaminer, mineraler og bioaktive stoffer som gir både bedre opptak i kroppen og en synergieffekt – kombinasjonene forsterker og potensierer effekten sammenlignet med hva enkelt ingrediensene gjør hver for seg.

Se bare vårt nye produkt Vital Joint som er designet i tråd med denne filosofien…

 

Vær den første til å få beskjed om nye artikler, podcaster, spennende forskning eller andre relevante nyheter!

* indicates requiredKryss av for å godkjenne at du ønsker å motta mail fra oss:

Du kan avmelde deg når som helst ved å trykke på linken «Avmeld» nederst i hvert nyhetsbrev du mottar fra oss. Se også våre nettsider for personvernerklæring.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.