Hopp til innholdet

Kan trening gi vektnedgang?

Et spørsmål som har dukket opp i media i det siste, er hvorvidt trening kan gjøre at du går ned i vekt.

Trening har ofte vist skuffende resultater for vektreduksjon i studier, men det er i all hovedsak studier der de gir folk retningslinjer for hva de skal gjøre og så blir de overlatt til seg selv.

Det som da kan skje er to ting:

1. Folk vil ikke alltid følge opp de foreskrevne treningsprogrammene, og enten trene mindre/hardere enn de har fått beskjed om, eller skippe mange av treningsøktene men allikevel loggføre at de er gjennomførte.

2. Selv om du forbrenner et par hundre kalorier under selve treningsøkta, så vil de fleste naturlig kompensere for disse kaloriene ved å spise mer etterpå – og i mange tilfeller vil du ende opp med å spise mer kalorier enn du har forbrent hvis du tenker at “nå har jeg trent, så nå kan jeg trøkke i meg”. Dette gjelder spesielt hvis du setter en intensjon om å trene for å forbrenne kalorier, i stedet for å gjøre noe som er så gøy at du ikke bryr deg om hvor mye eller lite kalorier du forbrenner – det er faktisk vist at i førstnevnte tilfelle vil folk spise mer når de har fri tilgang til mat, mens når folk gjør noe lystbetont spiser de akkurat nok.

1 time styrketrening eller kondisjonstrening forbrenner nemlig sjelden mer enn 200-300kcal med mindre det er harde intervallbaserte treningsøkter, og her er ulike pulsklokker og målere svært misvisende når de hevder at dette tallet er høyere.

I alle studier der deltagerne blir fulgt opp i laboratorier og treningsrom for å sikre at de følger planen og trener hardt nok, så får alle resultater. Altså er det ikke sånn at trening ikke fungerer, problemet er etterlevelse – og du fikk kanskje med deg artikkelen Det INGEN forteller deg om motivasjon?

I tillegg vil måling av kroppsvekt ikke få med seg det faktum at kroppssammensetningen har endret seg. Hvis du går opp 2kg i muskelmasse (som da også inkluderer at kroppen øker glykogenlagrene når de tømmes regelmessig gjennom trening) og samtidig går ned 2kg i fettmasse, så vil du veie det samme – men du har jo totalt endret på kroppssammensetningen, og alle er vel enige i at det er en positiv effekt?

Så – forskning er viktig for å kunne peke oss i retning av hva som er bra for oss, men det er viktig å være bevisst på at studier både kan manipuleres for å vise noe forskerne ønsket å vise, at de ikke alltid er utført på personer som har samme forutsetninger som deg selv, og at de kan ha oversett noen viktige faktorer og dermed virke som verre eller bedre enn de egentlig er.

Konklusjon: Trening virker for å komme i bedre form, og selv om du ikke alltid vil gå ned i vekt så vil forholdet mellom fett og muskler bli bedre. Treningsformen du velger bør også være noe du liker, ellers kan du ubevisst ende opp med å spise mer mat enn du trenger for å dekke energibehovet ditt.

Vær den første til å få beskjed om nye artikler, podcaster, spennende forskning eller andre relevante nyheter!

* indicates requiredKryss av for å godkjenne at du ønsker å motta mail fra oss:


Du kan avmelde deg når som helst ved å trykke på linken «Avmeld» nederst i hvert nyhetsbrev du mottar fra oss. Se også våre nettsider for personvernerklæring.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.