Hopp til innholdet

Vann, ditt hemmelige våpen!

Mange overser viktigheten av å drikke nok vann. Det er mange som ikke liker smaken, og velger derfor andre alternativer som brus, kaffe og te. 

Uansett hva din unnskyldning er så er vann viktig men hvorfor er det sånn?
Menneskekroppen vår kan ikke lagre vann men er likevel helt nødvendig for nesten alle viktige funksjoner i kroppen vår. Vann utgjør basis i blodet vårt og for å erstatte væsketapet fra lunger, hud, urin og avføring må man drikke væske. Kroppen vår består av 50- 75 % vann som varierer utifra kroppsvekt og kjønn.

Hvor mye må man drikke? For å finne ut hvor mye vann du må drikke, kan du gange kroppsvekten din med 0,03. Veier du for eksempel 60 kilo, er det 1,8 liter vann du trenger. I tillegg til det vi drikker, får vi også i oss vann gjennom mat. Hos de fleste blir nærmere åtti prosent av væske behovet dekket gjennom drikke, og tyve prosent gjennom mat. Aktivitetsnivå vil selvfølgelig også påvirke væske behovet ditt.

En grei huskeregel i forhold til inntak av væske er å drikke jevnt igjennom hele dagen. Dersom du følger denne huskeregelen, er sjelden tørst og urinen er fargeløs eller lys gul er væskeinntaket ditt sannsynligvis godt nok.

Enkle tips

  • Drikk heller ofte og lite, enn mye og sjeldent.
  • Følg med på urinen din som egentlig skal være fargeløs. Små mengder eller mørk farge kan være en indikasjon på at man er dehydrert.
  • Drikk kald væske. Kald væske kjøler ned kroppstemperaturen din og reduserer svette.
  • Ha en vannflaske med deg så du kan drikke jevnt igjennom dagen.
  • Start og slutt dagen din med vann. Kroppen din mister væske mens du sover så drikk litt vann før du legger deg og litt når du våkner.