Plukker du vekk 1 gram havregryn fra bollen, eller får du panikk om du har spist 5 mandler for mye? En besettelse kan være ødeleggende både for motivasjon og resultater.
Besettelse
En besettelse kan sette dype spor, både fysisk og psykisk. Den kan ødelegge livsgleden, sette en stopper for resultater og ikke gi rom for så mye annet i hverdagen.
For å gjøre det enkelt kan vi se på to rake motsetninger som begge ønsker det samme:
- De som ønsker resultater, men ikke er villig til å gjøre det som kreves for å oppnå målene. De ønsker å holde ting så enkelt som mulig og kan kjenne angst og usikkerhet hvis ting blir for detaljert og komplisert. Det er ikke nødvendigvis noe galt med det, så lenge det enkle fungerer og de ønskede resultatene oppnås. “If it ain’t broke, don’t try to fix it” som det heter på engelsk.
- Så har vi ”de besatte”. Disse menneskene vil ofte oppleve angst og uro om det oppstår avvik fra planen. Alt må planlegges ned til hver minste detalj, og i ekstreme tilfeller kan det føre til at de isolerer seg helt, nærmest slutter å leve og lar humøret styres av hvor bra eller “sunt” de har spist. Denne besettelsen kombineres med en ekstrem kontroll over treningen, det må trenes til riktige tider, øvelsene må trenes i riktig rekkefølge, og man setter urimelige krav til å prestere bedre hver eneste gang. Ofte ser man at de som trener mye og hardt, slett ikke oppnår de resultatene de ønsker. Ganske ironisk med tanke på hvor mye tid som legges ned i både treningen og kosten.
Mange glemmer også hvor viktig hvile og restitusjon er for å oppnå resultater. Det er ikke nødvendig å trene seks dager i uken for å bygge muskler, det er ikke noen sammenheng mellom hvor mange treningsøkter du har per uke og hvor bra dine resultater er. Det viktigste er å ha et treningsprogram som er tilpasset deg og dine ønsker/behov, og at du faktisk klarer å følge opplegget over lengre tid.
Det går en hårfin grense mellom usunn besettelse og høye ambisjoner. Tenk over hvor mye tid du bruker på trening, kosthold og planleggingen av dette – og om det står i stil til resultatene du har fått. Kanskje det er på tide å løsne litt på grepet, og gi litt slipp på kontrollen – finne et mer balansert og fleksibelt opplegg? Det paradoksale er at resultatene sannsynligvis blir bedre av det.
Urealistiske mål
Hvor bra fysikk du kan bygge og hvor lang tid det vil ta, beror på mange ulike faktorer, som din alder, kjønn, genetikk, motivasjon og treningstoleranse. Bare du kan finne ut hvor hardt du kan kjøre kroppen din, og du må være innstilt på mange år med trening før du finner ut hvor ditt potensial ligger.
Å sammenligne seg med andre, enten det er den største fyren på gymmet eller rippa fitnessutøvere du ser i treningsblader, kan være destruktivt for motivasjonen. Du bør heller fokusere på dine egne prestasjoner og forutsetninger. Ha alltid kortsiktige og langsiktige mål i tankene når du trener, og jobb målrettet – men tålmodig – for å oppnå dem. Du bør ha en klar plan når du entrer gymmet, og ikke bare trene på måfå eller hoppe vilkårlig fra et program til et annet basert på hva som er populært eller bare for variasjonen sin del. Les gjerne artikkelen om en enkel innføring i trening, diett og psykologi.
Slave av planen
Det er flott å ha et kostholdsoppsett å følge, særlig om du er nybegynner. Men mange feiler ved å bli en slave av planen og ikke lytte til kroppens behov. Det blir som å bestemme seg for å vanne blomstene på søndag, fordi værmeldingen sier det skal bli sol og varmt. Når du våkner søndag morgen og titter ut av vinduet ser du at regnet høljer ned, men du går allikevel ut og vanner. For det gjorde jo Pippi Langstrømpe. Poenget er at du kan ikke vite hva kroppen din trenger fra dag til dag, men den er utrolig flink til å si ifra, du må bare lære deg til å lytte og spille på lag med den.
Tilpass trening og kosthold etter dagsformen – selv om du er sliten kan du gjerne trene, men la kroppen få styre intensiteten via autoregulering.
Som det også står skrevet i artikkelen Health and fitness concept, er det flere ting som avgjør dagsformen – søvn, matinntak, jobb, skole, aktivitet, for ikke å snakke om den psykiske helsen.
Når det gjelder maten så er det aller viktigst å bygge et solid fundament med korrekte matvalg og et balansert inntak av karbohydrater, protein og fett. Proteinpulver er både enkelt og billig om du ønsker å tilsette ekstra protein i kosten (for eksempel MyoProtein eller M-Factor). Det samme gjelder måltidserstattere som – ha gjerne med deg porsjonsposer når du er på farten slik at du har noe lettvint tilgjengelig om du skulle bli sulten og ikke finner noe sunt alternativ.
Gainere er perfekt for de som ønsker å gå opp i vekt men sliter med å få i seg nok kcal gjennom vanlig mat.
Når det gjelder piller er det viktig å huske på at du ikke kan oppnå noen stor effekt av for eksempel fettforbrennere om kostholdet ditt ikke er bra fra før. De virker som en liten boost i et ellers sunt og balansert kostoppsett, men piller alene vil ikke kunne gi deg resultatene du ønsker. Se T-Rex som er basert på naturlige og dokumenterte ingredienser.
Husk også at med mindre du skal konkurrere så er det beste å ta tiden til hjelp om du ønsker resultater. Muskler kommer ikke over natta, og fett forsvinner ikke kun med en skippertaksøkt med kardio. Hvis du bruker tiden og skynder deg sakte, samtidig som du slapper litt av og ikke overanalyserer alt, vil resultatene komme før du aner det. Gjør det du vet er riktig og forsøk å holde hjernen opptatt med andre ting også. Da vil veien bli så mye enklere.
Livet har mye å by på
Det viktigste man bør huske på er at livet består av mer enn bare kosthold og trening. Det vil hjelpe mye å rette fokuset mot andre ting. Hvem ønsker vel å se tilbake på livet sitt og tenke på alt man gikk glipp av. Sixpack, markerte lår og svulmende biceps er kjempeflott, og det er bra å ha mål å jobbe mot, men ikke om det går på bekostning av selve livet. Akkurat her kan du faktisk få i både pose og sekk – du kan spise sunt, trene, treffe venner, reise og allikevel oppnå ”drømmekroppen”. Det handler om balanse, og finne en livsstil man trives med.
Isabella Martinsen
MyRevolution Team
Veldig bra artikkel:)
Heisann
Ble vist til denne siden av en børge desipel som trener på Pro Gym Drammen så har drevet og lest meg igjennom artiklene. Ville kommentere på akkurat denne for jeg vet alt om besettelse, Jeg har på mitt vertste/største veid 130 kg på en 170cm kropp, noe som for en eller an merkelig grunn (jeg tipper noe med hormoner) gikk ned og stabliserte seg på 110 kg. Ifjor skjedde det en del ting i livet mitt som gjorde at jeg bestemte meg for å forandre på ting og tang. Begynte i april ifjor gikk da først helt ned til 75 kg, har nå gått opp til 84kg, leser MYE om health and fitness, foretrekker amerikanske sider for syns at Norske «eksperter» ligger så langt etter, men ble positivt overrasket over denne siden og ser mange lithets trekk mellom her og f.eks Underground Welness og 180 degree health. Mye bra info.
Men poenget mitt var at etter å hvert overvektig hele lviet (er 30 nå) og du begynner å gå ned i vekt så kommer besttelsen ganske kjapt, og kanskje jeg trengte litt galskap for å klare det jeg gjorde. Men begynner nå endelig å løsne grepe litt og følge kroppen litt mer, men fortsatt lang vei å gå før jeg finner den gyldne balansen jeg er ut etter. Men uansett mye bra her, en del jeg er usikker på, en del jeg er kritisk til og andre ting jeg er uenig i (sånn vil det alltid være hehe) men alt i alt bra info
Mvh
Bobby